Μετά τους σεισμούς, που αποκάλυψαν την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας στα ιστορικά κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, τα βλέμματα στην Τραπεζούντα στράφηκαν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Ματσούκας του Πόντου, η πλαγιά της οποίας καλύφθηκε με χαλύβδινα δίχτυα για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πτώσης βράχων.

Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης καταγγέλλει την νέα ωμή και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ακόμα Έλληνα πολίτη με καταγωγή από την Τραπεζούντα, του Αποστόλου Ασλανίδη, προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών, ο οποίος απελάθηκε ως πρόσωπο ανεπιθύμητο στα σύνορα Ελλάδος- Τουρκίας στα Ύψαλα την 7η Μαρτίου 2023 όταν με φίλο του οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου προσπάθησε να εισέλθει σε τουρκικό έδαφος.

Την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές σήμερα το πρωί στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Ασλανίδη Απόστολο ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τον Πόντο.

Άλλη μία απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές, έχοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών  Απόστολο Ασλανίδη, λαογράφο και ένθερμο νοσταλγό των αλησμόνητων πατρίδων του Πόντου.

Το τραγούδι «Εγομώθανε τ’ ομμάτια μ’», από το μουσικό άλμπουμ «Ρωμαίϊκα Τραγωδίας» του 2015, του Αντέμ Εκίζ από την Τραπεζούντα, ο οποίος έπαιξε λύρα και το ερμήνευσε μοναδικά, αποδίδει ο τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης, με τη συνοδεία του αγγείου της Ειρήνης Σαχταρίδου – Χρυσοβαλάντου.