Προφορική άδεια να λειτουργήσει ο Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου 2022 από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μαρίας Ζαχαράκη, ανταποκρίτριας του OPEN TV, εντός των επομένων ημερών θα επιδοθεί και γραπτώς στο Φανάρι η απόφαση των τουρκικών αρχών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο για να τελέσει την πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο.

Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου 2023, οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα για τέλεση φέτος της θείας πατριαρχικής λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Όμως σε αυτήν την απόφαση υπήρξαν αντιδράσεις από διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις των Ποντίων, και φαίνεται πως στην Τουρκία επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, ενόψει του ανοίγματος της Τουρκίας προς την Δύση, τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την Ελλάδα κι έτσι η απόφαση άλλαξε, για να μην υπάρξουν προβλήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Την απαγόρευση, στις 20 Ιουνίου 2023, έδωσε στη δημοσιότητα με διπλωματικό τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με την ακόλουθη ανακοίνωση.

Ανακοινωθέν περί της Θείας Λειτουργίας στην Παναγίαν Σουμελά

Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 20ῇ Ἰουλίου 2023

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας