Σκέψεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις εισηγήσεις των ομιλητών που έγιναν στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προς τιμή της 19ης Μαΐου – ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καταθέτει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων.

«Στα χρόνια της κρίσης, και τούτο το βιώσαμε πολύ έντονα στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε αδήριτη η ανάγκη της ύπαρξης θεσμών αλληλεγγύης προς τους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας. Κι εκεί η Εκκλησία ήταν πανταχού παρούσα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα έργο τιτάνιο, καθημερινό, ακατάπαυστο. Ακόμη κι όσοι έχουν ταχθεί στον αγώνα της αποχριστιανοποίησης, παραδέχονται ότι χωρίς την Εκκλησία, χωρίς την έμπρακτη εν Χριστώ ελεημοσύνη στον συνάνθρωπο οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ πιο επώδυνες». Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,  Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ που λαμβάνει χώρα στη Ρώμη.

Την ασέβεια της κυβέρνησης της Τουρκίας και προσωπικά του κ. Ερντογάν στην «Αγιά Σοφιά», ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταδικάζει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

Με έλκουν τα αδύνατα. Τα εύκολα μπορεί να σε παραπλανήσουν, να σε κάνουν να καταβάλεις δυνάμεις λιγότερες και από τις λίγες που χρειάζονται και έτσι παγιδεύεσαι, οδηγείσαι σε αποτυχία. Ενώ τα αδύνατα σου λένε εξαρχής ότι είναι ακατόρθωτα, οπότε, όταν το καθήκον ή η ανάγκη είναι επιτακτική, αναγκάζεσαι να καταβάλλεις όλες τις δυνάμεις σου, για να κάνεις τα αδύνατα δυνατά. Και αυτή η προσπάθεια μπορεί να πετύχει - πάντως, ακόμη και η αποτυχία, σου αφήνει μια αίσθηση επιτέλεσης του καθήκοντος, και αυτό είναι σοβαρό κέρδος.

Με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας, μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης και τις παρουσιάσει στην εκπομπή στα «Αληθινά Σενάρια», με αφορμή των πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας», που έγινε στην πόλη Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο) στην Αζοφική Θάλασσας.