Ένα ταξίδι από τον «Πόντο στη Μακεδονία» θα γίνει για Τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της «Γιορτής Γης», την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας.

Τον ετήσιο καλοκαιρινό του χορό πραγματοποιεί ο σύλλογος Ποντίων Αμμοχωρίου «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, με γενικό τίτλο «Αμμοχώρι 2017».

Με την παρουσία πιστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό εορτάστηκε η 1605η πανήγυρις στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή της Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, στο όρος Βέρμιο, όπου βρίσκεται η εικόνα της, μετά την ξεριζωμό της από τον αλησμόνητο Πόντο, από το όρος Μελά, της Ματσούκας, της Τραπεζούντας.

Με τον Μέγα Εσπερινό, μετ’ Aρχιερατικής  συγχοροστασίας και της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, αλλά και την έλευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, πραγματοποιήθηκε, η πρώτη ημέρα των λατρευτικών εκδηλώσεων στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, παρουσία πιστών από όλη την Ελλάδα.

Δεν θα γίνει ούτε και φέτος η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πόντο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά αντιθέτως θα πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2017 στην Αρτάκη Κυζίκου.