Εκδήλωση για την παρουσίαση - προβολή του ντοκιμαντέρ: «Πόντος. Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος», το οποίο δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην Καλλιθέα Αττικής.

Μία ξεχωριστή συνάντηση είχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) στο Ντίσελντορφ με τους κα. Wermer MdL και κ. Blondin βουλευτές και μέλη της επιτροπής ενσωμάτωσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Καταλαβαίνω ελληνικά μα δεν θέλω να τα μιλάω. Φοβάμαι πως αν μιλήσω ελληνικά θα ξεχάσω τα ρωμέικα, θα ξεχάσω την γλώσσα μου και δεν θέλω. Πρέπει να συνεχίσω να την μιλάω, Αν δεν το κάνω εγώ ποιος θα το κάνει;» μου έλεγε η Μερβέ.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων «Ξενητέας» και πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά ο Ηλίας Μαυρίδης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Στην πόλη της Φρανκφούρτης και με την συμμετοχή 41 συλλόγων μελών, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν με 141 συνέδρους, πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Απριλίου 2018, το 19ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, όπου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο και πρόεδρος επανεξελέγη ο Ανέστης Οσιπίδης, ενώ αποφασίστηκε η αποχώρηση της Ομοσπονδίας από την ΔΙΣΥΠΕ και η συμμετοχή σε άλλο τριτοβάθμιο όργανο.