Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ελληνικής καταγωγής πιλότου και ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης Βλαδίμηρου Κοκκινάκη, στολίζει από την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, την πόλη Ανάπα της Νότιας Ρωσίας και συγκεκριμένα το χώρο του αεροδρομίου, μια ιστορική αποικία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Μάλιστα εδώ και ένα χρόνο το αεροδρόμιο της Ανάπας, μετά από διαδικτυακή ψηφορορία, ονομάστηκε σε αεροδρόμιο «Βλαδίμηρος Κοκκινάκης», φέροντας την υπογραφή του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.

ANAPA.ROSIA.KOKKINAKHS.25.6.2020 4

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Σοβιετικής Ένωσης ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, από το Νοβοροσίσκ, με καταγωγή από τη Χίο αλλά και τα Χανιά, ως ήρωας, αφού είχε πιλοτάρει 62 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, κατέχοντας μάλιστα 22 παγκόσμια ρεκόρ. Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, κατάφερε να συνδυάσει το έργο του πιλότου δοκιμών, με αυτό του επικεφαλής της υπηρεσίας δοκιμών πτήσεων της Σοβιετικής Αεροπορίας.

ANAPA.ROSIA.KOKKINAKHS.25.6.2020 3

Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, έκανε πτήσεις μέχρι και την ηλικία των 60 χρόνων και πήρε δύο φορές τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης για δοκιμές πτήσεων. Κατέκτησε επίσης έξι φορές το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές το αστέρι του Κόκκινου Στρατού, καθώς και άλλες πολλές διακρίσεις.

ANAPA.ROSIA.KOKKINAKHS.25.6.2020 1

Κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων της της προτομής του Βλαδίμηρου Κοκκινάκη χαιρετισμό απηύθην εκπρόσωποι των αρχών, αλλά και των Ελλήνων της περιοχής.

ANAPA.ROSIA.KOKKINAKHS.25.6.2020 6

Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων στη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδης.

ANAPA.ROSIA.KOKKINAKHS.25.6.2020 5

Διαβάστε πως ονομάστηκε σε αεροδρόμιο Κοκκινάκη το αεροδρόμιο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία στο ακόλουθο Link