Ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας, και της προσπάθειας που γίνεται από το τουρκικό κράτος, να την μετατρέψει από μουσείο που είναι σήμερα, σε τζαμί, εμφανίστηκε ο Οικουμενικό Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλως κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλως κ.κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος. Στην Κωνσταντινούπολη επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός.

AGIA.SOFIA.KONSTANTINOYPOLHS

Στις 2 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, αναμένεται να αποφασίσει εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί, ακυρώνοντας έτσι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934, με την οποία είχε μετατραπεί σε Μουσείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, καθόλου περιέργως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει τώρα να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί και έχει δώσει εντολή στους συμβούλους του να βρουν μια νομική φόρμουλα.