Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «ΠΟΝΤΟΣ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΒΟΡΡΑ», που εξέδωσαν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, στις 19.00, στον πολυχώρο Ο Δρόμος του Μεταξιού, (Σοφοκλέους 129, Καλλιθέα, Αττικής).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Αγγελική Αθανασακοπούλου Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ιστορικός, Μυροφόρα Ευσταθιάδου Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ και ο συγγραφέας του βιβλίου Βλάσης Αγτζίδης Δρ Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός Μιχάλης Κατσικαρέλης.

Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, «ΠΟΝΤΟΣ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΒΟΡΡΑ», που εξέδωσαν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος. Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός αλούς απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.

Αναλύει την πολιτική της γενοκτονίας που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεότουρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.

AGTZIDIS.BLASHS.BIBLIO.PAROYSIASH.20.3.2023

Παρουσιάζεται τέλος η εξέλιξη της καταληκτήριας βάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης 1919 – 1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.