Στο θέατρο της Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγουμτζής» (πρώην θέατρο της οδού Χηλής) έγινε η παρουσίαση του ποντιακού βιβλίου της συγγραφέα Γιούλης Λάζιου Γεωργιάδου «Ασ’ σην λαλίαν ‘ς σο γράψιμον», μέλους του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023.

Λόγω του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Πετανίδης, αφού έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό, ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ακυρωθεί το χορωδιακό μέρος της εκδήλωσης και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών.

PETANIDIS.XRHSTOS.8.3.2023.IMG 2833

Η όλη παρουσίαση έγινε σε κλίμα ενσυναίσθησης του πένθους, τόσο από τους εισηγητές, όσο και από την ίδια την συγγραφέα.

PETALIDIS.FORIS.8.3.2023.IMG 2844

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος αναφέρε τα πρώτα βήματα της Γιούλης Γεωργιάδου, από τα θρανία των μαθημάτων της ποντιακής διαλέκτου έως την συγγραφή στην εφημερίδα και τέλος στην κατάληξη όλων αυτών των άρθρων της και των θεατρικών σε μορφή βιβλίου που εκδόθηκε από τους Αφού Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.

DARDAMANELHS.GIANNHS.DHMARXOS.KALAMARIAS.8.3.2023.IMG 2849

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της ποντιακής διαλέκτου, στην διάσωση και διάδοσή της στις νέες γενιές, όπως επίσης και στα ήθη και έθιμα, που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

IOAKEIMIDOY.GIOTA.8.3.2023.IMG 2877

Πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Γιώτα Ιωακειμίδου, Φιλόλογος - Συγγραφέας και διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια και διδάσκουσα της ποντιακής διαλέκτου. Η κ. Ιωακειμίδου, χαρακτήρισε τα αφηγήματα του βιβλίου εντελώς ιδιαίτερα, καθότι εστιάζουν σε καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία και τα προβλήματά της.

KAFKASIOI.GEORGIADOY.GIOYLH.BIBLIO.8.3.2023.IMG 2905 4

Κάποια από αυτά αναφέρονται σε βιώματα της και σχεδόν όλα είναι γραμμένα με πηγαίο χιούμορ και κοφτερή ματιά. Αναφέρεται επίσης σε φαινόμενα και καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας, τις οποίες καυτηριάζει και σατιρίζει πολύ εύστοχα και τα οποία προβληματίζουν και τους ίδιους τους αναγνώστες.

THEODORIDOY.ALKMHNH.8.3.2023.IMG 2885

Στην συνέχεια έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων μέσα από το βιβλίο της συγγραφέα, από την Διαπιστευμένη από το ΥΠΕΠΘ διδασκάλισσα της Ποντιακής Διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου.

GEORGIADOU.GIOYLH.8.3.2023.IMG 2907

Τέλος η συγγραφέας του βιβλίου Γιούλη Γεωργιάδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, επέλεξε να αναφερθεί στην Πρόσφυγα Πόντια Γυναίκα, που λοιδορήθηκε για την καταγωγή της, την λαλιά της, την φορεσιά της, ακόμα και για… το σωματότυπο και τιμιότητά της. Μια μορφή ιδιαίτερα σκληρού και άδικου ρατσισμού, που όμως, με την αξιοσύνη της, τα ξεπέρασε μετά από πολλά χρόνια υποτίμησης και εκφοβισμού που υπέστη.

KAFKASIOI.GEORGIADOY.GIOYLH.BIBLIO.8.3.2023.IMG 2905 2

Αναφέρθηκε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας, της χήρας πρόσφυγα Ανάστας, που την πάντρεψαν, δίχως να την ρωτήσουν, με Πατριώτη Πόντιο για να προστατέψουν αυτήν και τα παιδιά της, από το «μπούλινγκ» που δέχονταν, λόγω προσφυγιάς, από τον περίγυρό της. Που στην Ελλάδα δεν είχε ακούσει ποτέ ολόκληρο το όνομά της, πάντα ξένη, χήρα και πρόσφυγας, ούτε και όταν δώρισε τα δυο της τα αγόρια στην μητέρα - πατρίδα, θύματα πολέμων, του Αλβανικού και του Εμφύλιου. Που απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα μόνο όταν μετανάστεψε στην Γερμανία και για πρώτη φορά είδε ολόκληρο το όνομά της στο διαβατήριο της. Που έπρεπε να ξενιτευτεί από την πατρίδα της, για δεύτερη φορά, για να αποβάλλει τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό της Πρόσφυγα Γυναίκας.

KAFKASIOI.GEORGIADOY.GIOYLH.BIBLIO.8.3.2023.IMG 2905 5

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Χρήστος Πετανίδης, προσέφερε τις ομιλήτριες Γιώτα Ιωακειμίδου και Αλκμήνη Θεοδωρίδου, όπως και τον συντονιστή της εκδήλωσης Φόρης Πεταλίδης, από ένα μπουκέτο με λουλούδια.

KAFKASIOI.GEORGIADOY.GIOYLH.BIBLIO.8.3.2023.IMG 2905 6

Οι συντελεστές της εκδήλωσης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Καλαμαριάς, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς και Θεσσαλονικείς που παρακολουθούν την συγγραφέα σε όλες της τις δραστηριότητες.

KAFKASIOI.GEORGIADOY.GIOYLH.BIBLIO.8.3.2023.IMG 2905 3

Η Γιούλη Γεωργιάδου, υπογράφει βιβλία στο τέλος της εκδήλωσης