«Κάθε καλοκαίρι στο χωριό του πατέρα μου, λίγο έξω από την Ξάνθη, τον γαστρονομικό μου παράδεισο, οι διακοπές του Αυγούστου είχαν διαφορετικό ενδιαφέρον για μένα σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Εγώ καθόμουν σιωπηλός στο ντιβάνι της κουζίνας της θείας Παρθένας. Σιωπηλός, για να είμαι απαρατήρητος, μη μου πουν να πάω να παίξω έξω και χάσω το σόου. Γιατί σόου έκανε στα μάτια μου η προκομμένη Πόντια νοικοκυρά όταν έμπαινε στην κουζίνα.

Εκδήλωση με τίτλο «Καμμίαν κι ανασπάλω σε» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 19.00 στο οικογενειακό κέντρο «ΣΕΙΡΙΟΣ» στο Μακροχώρι Ημαθίας, για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας.

Με επιτυχία και προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και Περιχώρων «Η Ρωμανία», το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Feuerbach με θέμα την Ποντιακή Διατροφή, κάνοντας γνωστή σε όλο τον κόσμο, την ποιοτική διατροφή των Ελλήνων του Πόντου.

Τα κερκέλλια, είναι κουλούρια σε σχήμα κρίκου που γίνονταν μόνο από αλεύρι, νερό και προζύμι το Σάββατο του Λαζάρου. Η ζύμη πλάθεται σε κυλίνδρους πάχους ενός δακτύλου και τα δύο άκρα ενώνονται ώστε να σχηματισθεί κρίκος. Οι κρίκοι αυτοί ψήνονται στο φούρνο και φυλάσσονται σε αεριζόμενο μέρος μέχρι 40 μέρες. Παρασκευάζονταν για το Πάσχα και διανέμονταν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων «βάεμαν», όταν αυτά ξεχύνονταν στις γειτονιές ψάλλοντας το:

Τμήμα «ποντιακής κουζίνας και γαστρονομίας», δημιουργεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δραστήριου συλλόγου, που λειτουργεί στην προσφυγομάνα πόλη που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τη Ρωσία.