Εκδήλωση με τίτλο «Καμμίαν κι ανασπάλω σε» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 19.00 στο οικογενειακό κέντρο «ΣΕΙΡΙΟΣ» στο Μακροχώρι Ημαθίας, για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας.

Με επιτυχία και προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και Περιχώρων «Η Ρωμανία», το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Feuerbach με θέμα την Ποντιακή Διατροφή, κάνοντας γνωστή σε όλο τον κόσμο, την ποιοτική διατροφή των Ελλήνων του Πόντου.

Τα κερκέλλια, είναι κουλούρια σε σχήμα κρίκου που γίνονταν μόνο από αλεύρι, νερό και προζύμι το Σάββατο του Λαζάρου. Η ζύμη πλάθεται σε κυλίνδρους πάχους ενός δακτύλου και τα δύο άκρα ενώνονται ώστε να σχηματισθεί κρίκος. Οι κρίκοι αυτοί ψήνονται στο φούρνο και φυλάσσονται σε αεριζόμενο μέρος μέχρι 40 μέρες. Παρασκευάζονταν για το Πάσχα και διανέμονταν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων «βάεμαν», όταν αυτά ξεχύνονταν στις γειτονιές ψάλλοντας το:

Τμήμα «ποντιακής κουζίνας και γαστρονομίας», δημιουργεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δραστήριου συλλόγου, που λειτουργεί στην προσφυγομάνα πόλη που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τη Ρωσία.

Τη δυνατότητα να γευτούν το μαντί, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του προσφυγικού ελληνισμού, θα έχουν όσοι επισκεφτούν τη Νέα Μάδυτο του δήμου Βόλβης, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.