Αφιέρωμα στον Άνθιμο Παπαδόπουλο, πραγματοποιεί ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ραδιοφωνικές Προσωπογραφίες», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00, και επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος.

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος στην Τουρκία

Προς: τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Δένδια.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το ΠΑ.Σ.Π.Ε. εκπροσωπεί μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, που τα μέλη των δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων φορέων τους, αντλούν την καταγωγή τους από τον Ιστορικό Πόντο.

Με την ευκαιρία αυτής μας της επικοινωνίας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλοι εμείς είμαστε απόγονοι των Ελλήνων που έζησαν ειρηνικά και δημιουργικά για τρείς χιλιάδες χρόνια στις βορειανατολικές περιοχές της σημερινής Τουρκίας και στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, νοιώσανε στο πετσί τους τον Τουρκικό ρατσισμό και την πολιτική της Γενοκτονίας, η οποία διαπράχτηκε σε βάρος τους από τους Νεότουρκους, από το 1914-1918 και τους Κεμαλιστές την περίοδο 1919-1923 και άφησε πίσω της 353.000 χιλιάδες αθώα θύματα.

Τα δύο εκατομμύρια Ελλήνων που έλκουμε την καταγωγή μας από τον ιστορικό Πόντο, που ζούμε στην Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής της διασποράς, με ενδιαφέρον, αλλά και αγανάκτηση παρακολουθούμε, δεκαετίες τώρα, την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών-χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν την ίδια, προκλητική όσο και καταδικαστέα από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας. τις συνεχιζόμενες εδαφικές επιδιώξεις σε βάρος της ακεραιότητας της χώρας μας, καθώς και τις πρόσφατες, απαράδεκτες όσο και προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και ιδιαίτερα του Προέδρου της κ. Ταγίπ Ερτογάν, σε βάρος της χώρας μας.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η ίδια απαιτεί τη λειτουργία Τουρκικών σχολείων στην Γερμανία, εκβιάζει την Ευρώπη με τις προσφυγικές ροές, παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, με δηλώσεις για διεθνείς συνθήκες και προκλητικές ενέργειες της στο Αιγαίο, αμφισβητεί τα σύνορα μας.

Πέραν κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας, ανακοινώνει αυθαιρέτως την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε Ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, για έρευνα και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, με χώρες όπως η εμφυλιοσπαρασόμενη Λιβύη.

Ενώ κατηγορείται ότι εμπλέκεται στις παράνομες μεταφορές πετρελαίου από τους τζιχαντιστές και εισβάλλει με μισθοφόρους και παρακρατικούς τρομοκράτες σε ξένες χώρες, σκοτώνοντας εκατοντάδες Σύριους και Κούρδους αμάχους.

Διώκει και φυλακίζει στο εσωτερικό της όποιον επιχειρεί να δηλώσει κάποια άλλη από την τουρκική ταυτότητα, καταπατά τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα στο εσωτερικό της, ενώ ακόμη συλλαμβάνει η δολοφονεί όποιον Τούρκο πολίτη διαφωνεί και αντιστέκεται σ’ αυτή την πολιτική.

Συνεχίζει να αγνοεί τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Αρμενικό, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, της πολιτειακής Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας, δεκάδων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του πρ. Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Gauck για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και άλλων χωρών και πνευματικών ιδρυμάτων, με τις οποίες αναγνωρίζονται ως πράξεις Γενοκτονίας τα όσα τραγικά έγιναν την περίοδο 1914-1923, αρχικά από τους Νεότουρκους και στην συνέχεια από τους Κεμαλιστές, σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 26-27 Σεπτεμβρίου του 2006 στα άρθρα 24, 28, 31, (τελικό Α 6-0269-2006)   με τις οποίες εκφράζει την λύπη της, γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ   αναφέρεται και στην απαίτηση της για άμεση επαναλειτουργία της ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 50 της ίδιας έκθεσης, επίσης επισημαίνεται η ανάγκη

«Καλείται η Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να διευκολύνει δίκτυο ερευνητών και ακαδημαϊκών για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Τουρκίας, για να ερευνήσουν σχετικά με τις Γενοκτονίες που έγιναν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των Αρμενίων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων».

αλλά και το ψήφισμα που εξέδωσε το 2007, «Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ», που στην τρίτη παράγραφο του σημειώνει, ότι από τα στοιχεία που οι επιστήμονές της μελέτησαν ενδελεχώς, ότι:

«Είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας, μεταξύ 1914-1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες».

Αφού κατά την περίοδο 1914-1923, οι τουρκικές αρχές, σκόπιμα και προγραμματισμένα εξόντωσαν περισσότερους από 700.000 Έλληνες, που για αιώνες κατοικούσαν ειρηνικά και δημιουργικά στις περιοχές της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ένα αιώνα μετά τα τραγικά εκείνα γεγονότα 353.000 χιλιάδες ψυχές των προγόνων μας, αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, ζητούν δικαίωση.

Απευθυνόμαστε προς τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδος και ζητάμε στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στις 14-4-2021 με τον Υπουργό των εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσετε να έχετε υπόψη σας, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε από την Τουρκία.

α) Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και για τους χιλιάδες ποντιόφωνους συμπατριώτες μας, που λόγω του θρησκεύματός τους εξαιρέθηκαν το 1923 της ανταλλαγής και σήμερα αναζητούν την ταυτότητά τους.

β) Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος, το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.

γ) Την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία της ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου,

δ) Την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στην περιοχή της Ματσούκας της Τραπεζούντας, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους και την ανάλογη έκθεσή τους, στους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται στην ανακατασκευασμένη Μονή.

ε) Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις Γενοκτονίας και να απαιτήσει να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.

Πιστεύουμε εάν η διεθνής κοινότητα έγκαιρα είχε αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που έκανε η Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, σήμερα δεν θα γινόμασταν μάρτυρες της ίδιας πολιτικής που οι κυβερνήσεις του νεοοθωμανού Σουλτάνου Ταγίπ Ερτογάν ακολουθεί σε βάρος του Κυπριακού λαού, του Συριακού λαού, των αγωνιζόμενων Κούρδων, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη στην Τουρκία, που αυθαίρετα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει το διπλωματικό σας γραφείο, με την ευκαιρία της μεθαυριανής παρουσίας σας στην Άγκυρα, να αποφύγει με κάθε τρόπο συνεννόηση και συμφωνία για την κατάθεση από μέρους σας, στεφανιού στο μνημείο του σφαγέα εκατομμυρίων Ελλήνων Κεμάλ Μουσταφά Πασά, πράξη που δυστυχώς δεν απέφυγαν δύο προηγούμενοι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος.

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, περιμένοντας να εντάξετε στην ατζέντα του Υπουργείου σας τα όσα αναφέρουμε στην επιστολή μας, παρακαλούμε να τα λάβετε σοβαρά και να τα θέσετε σε χρόνο και τόπο κατάλληλο, στις συζητήσεις σας με την Τουρκία αλλά και την Ε. Ε.

Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί πρωτίστως το οφείλει απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής, αλλά και για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι της Τουρκίας και την Διεθνή Κοινότητα.

Για να βοηθήσει την Τουρκική κυβέρνηση, την κοινωνία και τους πολίτες της να απελευθερωθούν από το στίγμα τους εγκλήματος της Γενοκτονίας που έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, να ζητήσουν συγγνώμη και έτσι να μας πείσουν ότι δεν θα το επαναλάβουν.

Με εξαιρετική τιμή

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Δικηγόρος - Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ, Ιστορικός – Συγγραφέας

Θεσσαλονίκη. 12-4-2021

Η ΚΟΥΡΔΙΑ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

Ο ΠΟΝΤΟΣ Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΟΠΟΛΙΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ξενοφώντειος Διάλογος στην Αττική

Οι Πασάδες της Άγκυρας, ο Ακάρ, ο Περιντζέκ, ο Μπαχτσελί θέλουν να πάνε στην Εργκενεκόν, στην Ασία. Κάπου κοντά στους Ουιγκιούρ νομίζω ότι βρίσκεται.

Φυσικό είναι. Θέλουν να επιστρέψουν στους τόπους τους, στα σπίτια τους. Go Home. Νομίζω στην τεχνητή γλώσσα τους έχουν μια ευχή. Γκιουλέ – Γκιουλέ. “Με το καλό”.

Η θέση όμως της ΚΟΥΡΔΙΑΣ, των Καρδούσιων του Ξενοφώντα του Αθηναίου είναι στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροί πλήρως όλα τα κριτήρια για την ένταξη. Μια εικόνα πολιτισμένη. Πολιτισμένων Ιστορικών υποκειμένων. Οι φωτογραφίες μου με τον Οτσαλάν και τον Ντεμιρτάς είναι αποκαλυπτικές αυτού του Πολιτισμού, της Δημοκρατικότητας.

Η Κουρδία σήμερα αντιπροσωπεύει πολλά. Στο “Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα – Το Τουρκικό Πρόβλημα – Η Ανθρωπιστική Ελλάδα”.

Κρατήστε το εξής. Είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες ενός ιστορικού λαού με το χαμηλότερο επίπεδο εγκληματικότητας. Ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Ο Πόντος, η Τραπεζούντα είναι Πατρόπολις και Μητρόπολις της Ευρώπης.

Η θέση τους είναι στην Ευρώπη γιατί είναι Ευρώπη. Δεν είναι στην μακρινή Εργκενεκόν.

Οι ομιλίες μου σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια με θέμα “Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό Ζήτημα” ήταν μία συζήτηση για την Ευρώπη. Δυστυχώς δεν έγινε στα εδώ.

Ο Ακάρ τελικά μπορεί να πάρει μαζί του το Ταγίπ που δεν έχει που να πάει. Θα είναι και οι δύο μακρυά από την Χάγη. Ίσως περισσότερο ασφαλείς σκέφτονται.

Κρίμα που δεν έχουμε έναν Σαρτζετάκη και ένα Δελαπόρτα. Κρίμα επίσης που η Ευρωπαϊκή ηγεσία μπερδεύεται και ταπεινώνεται στις Καρέκλες, στους Καναπέδες ή με τα Καθρεπτάκια πριν.

Τι γελοίο!!!  Che Ridicolo που λένε στην Ιταλία και Redicolo στην Κέρκυρα. Δεν ξέρω την λέξη στην Γερμανική.

Τι θα σκέφτεται ο Πολωνός Πρίγκιπας που έσωσε την Βιέννη.

Μήπως η Αυστριακή Ηγεσία θα μπορούσε να κάνει στους υπόλοιπους εταίρους ένα μάθημα Αξιοπρέπειας. Ανθρώπινης Πρώτα.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Απρίλιος 21

«Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν

τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι»

Όρκος Ιπποκράτους 460 π.Χ.

Ο πρόεδρος και Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος Φίλων του Α.Χ.Ε.Π.Α. μετά την πρόσφατη αναγγελία στις 09/01/2021 του θανάτου του Καθηγητού της Χειρουργικής και πρώην διευθυντή της Γ’ χειρουργικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. Άλκη Ζησιάδη, συνήλθε και αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή και να καταθέσει αντί στεφάνου το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ στο Ελληνικό Παιδικό χωριό Φιλύρου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης αλλά και αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος.

Η συμβολή του αειμνήστου Καθηγητού Άλκη Ζησιάδη επί μισό περίπου αιώνα στα Ιατρικά πράγματα της πατρίδος μας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη υπήρξε καταλυτική. Γόνος προσφυγικής οικογένειας από τις αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές στη Θεσσαλονίκη, μπήκε στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. τρίτος την οποία αποπεράτωσε επιτυχώς και στη συνέχεια υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία επί 30 μήνες ως αξιωματικός του Υγειονομικού. Την χειρουργική ειδικότητα έλαβε στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. έχοντας πρώτο δάσκαλο τον αείμνητο καθηγητή και ευπατρίδη Μαρίνο Σιγάλα. Μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Ιωάννη Σάπικα αποτελούσαν τα παλαιότερα βασικά στελέχη της Ιστορικής Προπ. Χειρουργικής Κλινικής. Διήλθε επάξια με την δύναμη των φτερών του την κλίμακα της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας και η Ιατρική Σχολή τον εξέλεξε Διευθυντή της Γ’ χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημίου.

ZHSIADIS.ALKHS.FAXANDIDIS.EPAMEINONDAS.1

Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, βραβεύει σε εκδήλωση τον Άλκη Ζησιάδη

Στον επιστημονικό τομέα και ως προσωπικότητα ενσάρκωνε την εικόνα της ήρεμης δύναμης. Ήταν σεμνός και ταπεινός, προσιτός σε όλους. Ήξερε πραγματικά πολύ καλά να περνά τα δύσκολα μονοπάτια της εγχειρητικής με το νυστέρι του, δίνοντας στους μαθητές και συνεργάτες του το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και ηρεμίας.

Μετεκπαιδεύτηκε σε εξειδικευμένα μεγάλα κέντρα της Μ. Βρετανίας με επίκεντρο το νοσοκομείο St. Marks και είναι από τους πρώτους που μετέφεραν τις νέες γνώσεις της επιστήμης του στο χώρο μας, δημιουργώντας μια νέα εξειδικευμένη Σχολή, μελέτης και αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και πρωκτού.

Το πλήθος των ασθενών που θεράπευσε και ευεργέτησε αλλά και ιδιαίτερα οι στρατιές των μαθητών και ιατρών που στην καθηγητική του σταδιοδρομία γαλούχησε, με συγκίνηση θα θυμούνται τον δάσκαλο, γιατί τους ενέπνευσε με το παράδειγμά του να γίνουν καλοί επιστήμονες και καλοί άνθρωποι που αποτελεί τον μέγιστο τίτλο ενός ανθρώπου.

Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο στο μεγάλο και τελευταίο του ταξίδι με πόνο και θλίψη πολλή του αποχωρισμού. Παράλληλα όμως τον θαυμάζουμε και τον μακαρίζουμε γιατί τα έργα του και το παράδειγμά του εδώ στη γη άνοιξαν την πόρτα του Παραδείσου. Γι’ αυτό δίκαια θα μπορεί να πει, σαν τον Απόστολο Παύλο στον Κύριο της ζωής και του θανάτου «Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος».

Το παράδειγμά του ας είναι για όλους εμάς ένας φωτεινός σηματοδότης που θα μας ενώσει κάποτε εις την πέραν του τάφου ζωή.

Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση αγαπημένε μας Άλκη.

Ο πρόεδρος                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης                               Ιωάννης Μάγρας

Ομ. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ          Αν. Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΑΠΘ

Το ζήτημα της ποντιακής διαλέκτου και το μέλλον της, θα απασχολήσει τη διαδικτυακή συνάντηση που διοργανώνει ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης, με ομιλίες των εκπαιδευτικών Ιωάννη Τερζίδη και της Αναστασίας Μαχαιρίδου, με το συντονισμό της συζήτησης από τον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη.