Επισημάνσεις

-Άλλο σεναριογράφος (-φοι) ελαφρών τηλεοπτικών σειρών, μια παραλλαγή του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς, με επιλεκτικά πασαλείμματα και άλλο επιστήμων, πολύ περισσότερο επαρκής καθηγητής όχι ψευτό, όχι κομπογιαννίτης.

Άλλο μια σοβαρή επαρκής διεπιστημονική ομάδα και άλλο ομάδα κομπογιαννιτών.

-Το 2022 είναι δύσκολη χρονιά για τον “εγχώριο” κεμαλοφασισμό και την οθωμανολαγνεία.

Έτσι εξηγείται η επίθεση εναντίον των Ελλήνων από τις επωάσεις του Κεμαλικού αυγού του φιδιού με την είσοδο στη νέα χρονιά. Στόχος η διανοητική, ψυχολογική τρομοκράτηση τους.

Ορισμένες φορές είναι η λαγνεία, η Κεμαλολαγνεία, η Τουρκολαγνεία όπως την ονόμασε ένας Παγκοσμίου κύρους αληθινός καθηγητής στον οποίο αφιέρωσα το τελευταίο μου βιβλίο, που τις προκαλεί.

Άλλες είναι η άγνοια, η αμάθεια. Η ιστορία όμως και η επιστήμη διδάσκει ότι η αμάθεια είναι η πηγή του φασισμού εξ ου και η κωμικότητα του, η κωμικότητα τους.

Η άλλη κατηγορία είναι οι Γαζί πολιτικοί προστάτες του κεμαλοφασισμού. Όπως λέμε προστάτες του Ναζισμού. Προστάτες μιας ιδεολογίας του θανάτου.

-Ένα παράδειγμα διανοητικής, επιστημονικής και θεσμικής ακεραιότητας και επάρκειας η φράση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ποντιακή Τραγωδία. “Μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία”. Είμαστε δηλαδή στο επίπεδο της σοβαρότητας. Όχι του Τούρκο μπαρόκ που βρέθηκε σε αμηχανία με την ομιλία της Προέδρου. Έδειξε τα νύχια του όπως οι λύκοι μάλλον οι αλεπούδες.

Μάθημα πρώτον λοιπόν για τους Αμαθείς κοινώς τους Αγράμματους.

Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία δημιουργίας Διεθνούς Πανεπιστημιακής Σχολής για τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Γενοκτονία” στην Χίο.

Πέρασαν τριάντα ακριβώς χρόνια όταν διατυπώθηκε η πρόταση αυτή σε ομιλία μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Προπύλαια (Στο Νέο Ανατολικό Ζήτημα …).

Η Πρόεδρος και η Υπουργός Παιδείας μπορούν να το θεμελιώσουν. Μια σοβαρή ενέργεια με μεγάλους συμβολισμούς και Οικουμενικούς Απελευθερωτικούς Ορίζοντες. Όχι η φλυαρία που υποστήκαμε για την Δεύτερη Εκατονταετία.

Μάθημα Δεύτερο. Μια ιστορική για τις Ελληνίδες γυναίκες θεματική. “Η Γυναίκα στην Ποντιακή γενοκτονία”. “ Η Γυναικοκτονία στον Πόντο”. Ομιλίες μου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τριάντα χρόνια πριν. “Στο Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα – Αγώνας και Νίκες σε Δύο Μέτωπα – Έβδομη έκδοση, Εκδόσεις Στράβων”.

Αρκετά λοιπόν με τους ηλίθιους ή προσχεδιασμένους προστάτες ιδεολογιών του θανάτου. Με του φιλογενοκτονικούς χωροφύλακες της μνήμης μας. Με τους Δολοφόνους της Μνήμης των Ελλήνων.

Εκατό χρόνια κράτησαν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑ (Στο Μικρά Ασία…)

-Βοηθήματα για την κατανόηση της σχέσης του Ελληνικού Έθνους με το Κράτος. Την Ελληνική Εθνική παρουσία χιλιετηρίδων παρ’ όλο το Διαρκές Ολοκαύτωμα.

Ελληνική Πολιτική Παιδεία Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη.

Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα Το Τουρκικό Πρόβλημα Η Ανθρωπιστικής Ελλάδα.

Το Μικρά Ασία Ενώνει Το Τουρκία Εκβαρβαρίζει.

Μακεδονικότητα Ελληνικότητα Οικουμενικότητα – Μακεδονία Δικαίωμα στη Μνήμη.

Καλαβρία η Βαθειά Ελλάδα – Calabria Ellade Profonda.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Αιξωνή, Ιανουάριος 22

Στους «λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920», είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2022, που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, για να κάνει γνωστή την ιστορία των ανθρώπων που ήρθαν από την αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου και κράτησαν την ιστορία και τον πολιτισμό στο χώρο της μουσικής, μεταδίδοντάς τον από γενιά σε γενιά.

Σε ένα µοναδικό παγκοσµίως αγγλόφωνο πρόγραµµα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΑΠΕ) και η «Υποτροφία Σεβαστού Κυµινήτη» από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ)

Το 2010 το Διεθνές Πανεπιστήµιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το πρώτο αγγλόφωνο δηµόσιο ελληνικό πανεπιστήµιο, ίδρυσε το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) “MA in Black Sea Studies”. Στόχος ήταν η δηµιουργία ενός πρότυπου µεταπτυχιακού προγράµµατος βασισµένου στη διαχρονική και διεπιστηµονική µελέτη της ιστορίας και των πολιτισµών των περιοχών του Εύξεινου Πόντου από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα.

Η περιοχή αυτή αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν χώρο µε διαρκώς αυξανόµενο επιστηµονικό ενδιαφέρον, αναφορικά τόσο µε την αρχαιότητα και την κατοπινή ιστορία όσο και µε τις σύγχρονες πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις. Παρά τη διοργάνωση πολλών συνεδρίων και ερευνητικών προγραµµάτων, αλλά και τη δηµοσίευση δεκάδων επιστηµονικών τόµων, δεν υπήρξε ούτε και υπάρχει ακόµα κανένα άλλο πανεπιστηµιακό πρόγραµµα στον κόσµο που να ερευνά κατ’ αποκλειστικότητα τη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι αποφασίστηκε από το ΔΙΠΑΕ η ίδρυση ενός καινοτόµου µεταπτυχιακού προγράµµατος στην αγγλική γλώσσα, που θα εξετάζει τον παρευξείνιο χώρο από τον ελληνικό αποικισµό µέχρι τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη σύγχρονη πολιτικο - οικονοµική κατάσταση, προσφέροντας µαθήµατα σε πληθώρα επιστηµονικών πεδίων, όπως Αρχαιολογία, Εθνογραφία, Ιστορική Γεωγραφία, Τέχνη, Θρησκεία, Μυθολογία, αρχαία, µεσαιωνική και σύγχρονη Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική, Διπλωµατία και Οικονοµία. Στα ένδεκα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Προγράµµατος, έχουν γίνει µια σειρά από δράσεις στο πλαίσιό του, όπως: διεθνή συνέδρια µε θέµατα ιστορίας και αρχαιολογίας του Εύξεινου Πόντου, εργαστήρια, σεµινάρια, ερευνητικά προγράµµατα, εκπαιδευτικές εκδροµές κ.ά.

Μέχρι σήµερα το Πρόγραµµα έχει προσελκύσει φοιτητές από 16 χώρες και 4 ηπείρους, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ µέχρι τη Νέα Ζηλανδία και από τη Χιλή µέχρι τις Φιλιππίνες, προσφέροντας στους συµµετέχοντες µια εξαιρετική εµπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας φοιτητών από όλο τον κόσµο µε αφορµή της σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια, ο γεωγραφικός ορίζοντας έχει επεκταθεί και το Πρόγραµµα έχει µετονοµαστεί σε «Σπουδές στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο» (MA in Black Sea and Eastern Mediterranean Studies), παραµένοντας µοναδικό παγκοσµίως. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία ακαδηµαϊκά εξάµηνα. Τα δύο πρώτα καλύπτονται από τα µαθήµατα του Προγράµµατος. Στο δεύτερο εξάµηνο, ο φοιτητής καλείται να επιλέξει µία από τις δύο κατευθύνσεις ειδίκευσης:

1. Αρχαιολογία και

2. Σύγχρονη Ιστορία και Πολιτική.

Το τρίτο εξάµηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση της διπλωµατικής εργασίας.

Το Πρόγραµµα, το οποίο προσφέρεται και ως «µερικής φοίτησης», δηλαδή σε έξι εξάµηνα, αντιστοιχεί σε 90 διδακτικές µονάδες (ECTS). Σε κάθε µία από τις κατευθύνσεις προσφέρεται και ένα µάθηµα πρακτικής άσκησης, στην πρώτη το µάθηµα της ανασκαφής, η οποία διεξάγεται από το ΔΙΠΑΕ στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, και στη δεύτερη το µάθηµα της αρχειακής έρευνας και πρακτικής εκπαίδευσης σε ιστορικά αρχεία, όπως το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισµού.

Κατά την εξωτερική αξιολόγηση του ΠΜΣ, που έγινε το 2014 από καθηγητές πανεπιστηµίων του εξωτερικού, το Πρόγραµµα απέσπασε εγκωµιαστικές κριτικές και το Πανεπιστήµιο διακρίθηκε µε την ανώτατη βαθµολόγηση. Οι αξιολογητές συνόψισαν την έκθεσή τους τονίζοντας ότι «...το ΠΜΣ της Μαύρης Θάλασσας πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές αριστείας και είναι υποδειγµατικό για το δηµόσιο ελληνικό πανεπιστήµιο...».

Με το Πρόγραµµα αυτό επιδιώκεται να δηµιουργηθεί για πρώτη φορά στη χώρα µας και στην ευρύτερη περιοχή ένα διεθνές κέντρο µελέτης της Μαύρης Θάλασσας, και µάλιστα στη Θεσσαλονίκη, την «Πρωτεύουσα των Προσφύγων».

POE.SIMA

Τον Δεκέµβριο του 2021 η Παµποντιακή Οµοσπονδία Ελλάδος αποφάσισε οµόφωνα την ίδρυση της «Υποτροφίας Σεβαστού Κυµινήτη», την οποία θα προσφέρει κάθε χρόνο σε φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυµούν να σπουδάσουν στο ΠΜΣ, δίνοντας προτεραιότητα σε νέες και νέους που έχουν τελέσει µέλη των φοιτητικών συλλόγων της Οµοσπονδίας ή µέλη ποντιακών οµοσπονδιών του εξωτερικού.

Με την υποτροφία αυτή αναγνωρίζεται έµπρακτα η συµβολή του ΠΜΣ στην εκπαίδευση και την έρευνα των επιστηµονικών πεδίων που αφορούν στον Εύξεινο Πόντο και στην παγκόσµια ανάδειξή τους, και ενισχύεται σηµαντικά η προσπάθεια που καταβάλλει το ΔΙΠΑΕ προς τη συγκεκριµένη κατεύθυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: https://www.ihu.gr/ucips/postgraduate-programmes/blacksea

Στην κοπή της βασιλόπιτας διαδικτυακά, προχώρησε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα του Συλλόγου, σ’ έναν όμορφο κατάλληλα διακοσμημένο χώρο, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με μεγάλη χαρά, περηφάνια και συγκίνηση παρακολουθήσαμε την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων την περασμένη Τρίτη με πρωτεργάτη το Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Ιωάννη Κωνσταντάτου.