Στη μνήμη των θυμάτων της τελευταίας γενοκτονίας του 20ου αιώνα, βορά υποκινούμενης εθνικιστικής μισαλλοδοξίας, πάντα θα στεκόμαστε με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Την αποκάλυψη ότι το κτίριο της πρώτης τουρκικής βουλής του Κεμάλ πασά, στην Άγκυρα το 1920, χτίστηκε πάνω στο ελληνικό νεκροταφείο, με χρήματα που έκλεψε ο Κεμάλ από πλούσιους Έλληνες, Αρμενίους και άλλου, κάνει ο Tamer Çilingir (Ταμέρ Τσιλιγκίρ), αγωνιστής της Δημοκρατίας, Τούρκος αριστερός που ζει εξόριστος στην Ελβετία, ο οποίος πέρασε περισσότερο από 10 χρόνια από βασανιστήρια και φυλακές στην Τουρκία.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το ζήτημα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η κύρια άποψη, που συνεχώς αναπαράγεται, περιορίζεται στο να αποδίδει την καταστροφή του Ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία σε “φυλετικά” κυρίως αίτια, αποκρύπτοντας σκοπίμως ή από άγνοια τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων.

Ο σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» την Τρίτη 19 Μαίου 2020, ημέρα μνήνης της Γενοκτονίας των Ελλλήνων του Πόντου, πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ».

Με 7.500 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά, στάλθηκε το ψήφισμα των συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), ανήμερα της 19ης Μαΐου για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.