Με τις εξαιρετικά τεκμηριωμένες και αποκαλυπτικές εισηγήσεις-ομιλίες ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων των Γενοκτονιών και της πρόληψης του Εγκλήματος αυτού, με τίτλο «ο Τουρκικός αναθεωρητισμός και η Γενοκτονία ως μέτρο ανάσχεσης ήπιας ισχύος», του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης στην Θεσσαλονίκη, με την συνεργασία του Ποντιακού Πολιτιστικού συλλόγου Νικόπολης και του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Στην γεμάτη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, από το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, η επετειακή εκδήλωση της 9ης Δεκεμβρίου η οποία έχει καθορισθεί ως «ημέρας μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Τo σωματείo Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και o Ποντιακός Πολιτιστικός σύλλογος Νικόπολης με την στήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση για την Γενοκτονία και την εξωτερική πολιτική.

Η 19 Μαΐου του 2023 θα είναι η ημέρα των Στεφανιών, των Αμάραντων στον Πόντο

Πολλές φορές τιμούμε τους νεκρούς μας, σήμερα τα θύματα των αμφίβιων μαουτ χάουζεν της Αμισού, της Τρίπολης, της Κερασούντας όχι με τον Λόγο αλλά με την Σιωπή, την Σκέψη, τον Νου, την Προσευχή. Αυτό θα κάνουμε σήμερα εδώ επάνω στην γέφυρα του Ίστρου που συναντά την Ευξείνια θάλασσα. Ήμουν εκεί με συναθλητές μου την 19η Μαΐου του 2022.

Θα σας πω όμως δύο λόγια.

Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε Πολίτες, πολύ περισσότερο γυναίκες, μητέρες με τα μικρά παιδιά τους, μαθήτριες των λυκείων, μαθητές των λυκείων. Είναι η πράξη που χαρακτηρίζει τον Πολίτη, όχι τα like.

STUTGARDH.OYLM.ISTROS.DOYNABHS.11.12.2022.IMG 5909 1

Φωτογραφία: Φόρης Πεταλίδης

Η σημερινή είναι η πλέον ευγενής, αγωνιστική στιγμή τιμής και δικαίωσης των θυμάτων του μεγάλου εγκλήματος με αφορμή την εκατονταετία. Αυτοχρηματοδοτούμενη μάλιστα πολιτική πράξη. Χρηματοδοτούμενη από εσάς του ίδιους. Όχι από κυβερνήσεις, από το κράτος, από τα κόμματα μη κόμματα, από τους ολιγάρχες και τις αντίστοιχες κλαδικές τους που όλες μαζί υπονομεύουν και χειραγωγούν την ιερή Ποντιακή υπόθεση.

Στις χρηματοδοτούμενες από αυτούς εκδηλώσεις ρουτίνας και φλυαρίας έλειπε σεβασμός. Εδώ δίνουμε ένα ευγενές όχι γραφειοκρατικό παράδειγμα του πώς τιμούμε τους νεκρούς μας.

STUTGARDH.OYLM.ISTROS.DOYNABHS.11.12.2022.IMG 5909 3

Φωτογραφία: Φόρης Πεταλίδης

Το δικό μας όπλο είναι τα Στεφάνια και οι ευγενείς Λύρες. Δεν είναι τα Καλάσνικοφ ούτε οι πύραυλοι.

Τις Λύρες και τα Στεφάνια δεν μπορούν να τα νικήσουν. Δεν τα νίκησαν επί αιώνες.

Αν με ρωτούσατε τι προτιμάς σήμερα; Πολλές αναγνωρίσεις του συνεχούς μέχρι σήμερα εγκλήματος της γενοκτονίας ενός λαού και ενός μεγάλου πολιτισμού από κρατικούς θεσμούς ή χιλιάδες στεφάνια τιμής προς τους νεκρούς μας στον Ίστρο, τον Ρήνο, τις λίμνες της Γενεύης και της Ζυρίχης, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία, στις πόλεις της Ανατολικής Ευξείνιας Ακτής, στην θάλασσα της Τρίπολης, της Κερασούντας, της Τραπεζούντας, στο Τσεβισλίκ της Ματσούκας, στην Σάντα, στην Αμάσεια. Θα σας απαντούσα. Τα Στεφάνια. Κυρίως τα στεφάνια με τα Αμάραντα στον ιστορικό Πόντο. Στην Πατρίδα.

Αυτό το κίνημα των στεφανιών οικοδομούμε σήμερα κοντά στις πηγές του Ίστρου.

STUTGARDH.OYLM.ISTROS.DOYNABHS.11.12.2022.IMG 5909 2

Φωτογραφία: Φόρης Πεταλίδης

Η προσεχής 19η Μαΐου του 2023 θα είναι η ημέρα των Στεφανιών. Όχι μόνον των Ποντίων. Αλλά όλων των Ελλήνων. “Ποντιακή Φιλόμουσο των Ελλήνων” ονόμασα την αρχή αυτού του κινήματος την 19η Μαΐου του 2019.

STUDGARDH.OYLM.STEFANI.11.12.2022.IMG 5971

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

(Στην Γέφυρα του Ίστρου Δούναβη πλησίον της Πόλης Ούλμ

(Πλησίον του DAS FORT OBERER KUHBERG)

(Στρατόπεδο εξόντωσης την περίοδο του ναζισμού)

Με μία συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων όλων των Γενοκτονιών και αποτροπής νέων εγκλημάτων, η οποία καθιερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης “ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ”, το μεσημέρι της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2022, θα βρεθούν στο Ούλμ της Γερμανίας, με το σύνθημα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, “Στεφανώνουμε τους νεκρούς μας στον ποταμό Δούναβη”, με ομιλητή τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.