Αποχαιρετήσαμε σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου τον Καθηγητή Ιστορίας και εμβληματικό πόντιο Ευστάθιο Πελαγίδη, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Η διαδικτυακή τηλεόραση Ανιχνεύσεις web tv τιμώντας την μνήμη του παρουσιάζουν μια συνέντευξη που μας παραχώρησε κάνοντας αναφορά σε όλη την περίοδο της γενοκτονας. Αξίζει να την παρακολουθήσετε.

«GENOCIDE. Η τελευταία ώρα», σε σκηνοθεσία, κείμενα, και επιλογή κειμένων από τον Γιώργο Συμεωνίδη, αναβαίνει στη θεατρική σκηνή, με την οργάνωση παραγωγής υου Θέατρο «Μαίωτρον» του Σταύρου Παρχαρίδη, το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας.

Στο Λαύριο Αττικής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού, το βράδυ του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2023, την οποία συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Το θέμα της γενοκτονίας που διαπράττεται και άλλοτε παραμένει ατιμώρητο όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και άλλοτε, παίρνονται μέτρα για την μη επανάληψή του, όπως στην περίπτωση της Ναζιστικής Γερμανίας η οποία όμως ήταν η ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που προκάλεσε, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με αφορμή την 9 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού, που έγινε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 17.30, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής αυτού του Εγκλήματος τιμά στις 10 Δεκεμβρίου 2023 ο δήμος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση για το νόημα της ημέρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων για τη σημαντική αυτή ημέρα.