Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη Πόντος, δεν ξεχνώ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Σταμούλη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος και το «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Την παρουσίαση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 5

Το βιβλίο προλόγισε ο γιος του συγγραφέα Σάκης Τανιμανίδης παρουσιαστής και παραγωγός, ο οποίος εξήρε το πολύχρονο έργο του συγγραφέα για τα ζητήματα του Ποντιακού ελληνισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 9

Την εκδήλωση εκ μέρους του εκδοτικού οίκου παρουσίασε η κ. Δήμητρα Σταύρου, ιστορικός και επιμελήτρια των εκδόσεων Σταμούλη.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 7

Στην εκδήλωση παρουσίασαν το βιβλίο οι: Ηλίας Πετρόπουλος – Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Δημήτρης Καιρίδης – Βουλευτής, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. Θεόφιλος Καστανίδης – Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί». Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. Για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Εύα Καϊλή, η οποία ήταν προγραμματισμένο να παρουσιάσει το βιβλίο.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 10

Η εκδήλωση συνεχίστηκε την ζεστή απαγγελία του ποιήματος «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη, από τον σημαντικό Πόντιο ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάζο Τερζά, που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα οι τραγουδίστριες Μήδεια Χουρσουλίδου και Ιφιγένεια ταξίδεψαν με τις φωνές τους όσους βρέθηκαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση τραγουδώντας για τον Πόντο, ενώ η μικρή Μαρκέλλα Παλιάκη συγκίνησε με την νεανική φωνή της. Στην λύρα συνόδευσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 3

Μετά την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος «Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν» από τον Λάζο Τερζά, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί παρουσίασαν τον πανάρχαιο ποντιακό Σέρρα, κάνοντας όλη την αίθουσα να ριγήσει από συγκίνηση και ενθουσιασμό και κλείνοντας έτσι την εκδήλωση με τον καλύτερο τρόπο.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 11

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν 150 φίλοι αναγνώστες και μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκοπού Αθηνών και πάσης Ελλάδος π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο π. Σαμψών από την Ασσυριακή Εκκλησία και ο Πρόερος της Ασσυριακής Κοινότητας κ. Μπατσάρας Κυριάκος, εκπρόσωπος από την Αρμενική Εκκλησία, ο π. Νικόδημος Καβαρνός, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Λαλούση συνταγματάρχης Ιωάννου, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Δημήτρης Μάντζιος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ η κ. Κομνηνάκα Μαρία, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εκπρόσωπος του Μέρα 25 η κ. Μαρία Απατζίδη, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Βερνίκος, με την κόρη του Μαρίνα Βερνίκου, ο κ. Χάρης Πασβαντίδης πρώην περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, η πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Δελαπόρτα και η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.). Μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν Υπουργοί και βουλευτές.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 12

Παρόντες ήταν ο εκδότης κ. Φώτιος Σταμούλης, καθώς και ο ιδρυτής των εκδόσεων κ. Αθανάσιος Σταμούλης.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν 30 εκπρόσωποι των Ποντιακών σωματείων Αττικής. Παρόντες ήταν οι σκηνοθέτες, Μανούσος Μανουσάκης, Τάσος Μπιρσίμ, Ηλίας Τανιμανίδης και οι ηθοποιοί Απόστολος Γκλέτσος, Μάνος Γαβράς και Στααύρος Πανικίδης.

Την εκδήλωση στόλισε το μαντήλι που δημιούργησε η Αγγελικής Ζαμπλάρα, από την ομώνυμη οικογενειακή επιχείρηση μαντηλιών και γραβατών στην Νέα Σμύρνη, το οποίο μαντήλι σχεδιάστηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ως φόρος τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 13

Την εκδήλωση κάλυψαν το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 17

Οι παρουσιαστές του βιβλίου «Πόντος, δεν ξεχνώ», αφού εξήραν την προσωπικότητα του συγγραφέα την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για την ανάδειξη, την προβολή και την λύση των ποντιακών θεμάτων και την κοινωνία, δήλωσαν για το έργο, μεταξύ άλλων.

TANIMANIDHS.STEFANOS.ATHINA.BIBLIO.30.5.2022 16

«Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων για την Ιστορία, τα Έθιμα και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.