Το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη και της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου, «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, με διοργανωτή τον δήμο Κιλκίς, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στο χώρο εκδηλώσεων στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη.

Η βιβλιοπαρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς και για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κυριακίδης, δήμαρχος Κιλκίς, ο Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς και οι συγγραφείς του βιβλίου, Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογος.

Το νέο βιβλίο της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του Νίκου Κωνσταντινίδη με τον τίτλο «Ιχνηλατώντας τις Ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου», είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και βασίζεται σε αρχειακές πηγές και σε προφορικές μαρτυρίες και αφορά τα χωριά του Καυκάσου στα οποία κατοικούσαν Έλληνες και στα χωριά που ήρθαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα.

BIBLIO.KONSTANTINIDIS.IXNHLATONTAS.PROSKLHSH.17.5.2022

Το βιβλίο αυτό, ουσιαστικά ένας τόμος 540 σελίδων σε μεγάλο σχήμα, αποτελεί σταθμό στην συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του Καυκάσου, και σίγουρα θα αποτελέσει πηγή έρευνας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδακτορικούς που θα θελήσουν να εντρυφήσουν στην έρευνα για τον ελληνισμό της περιοχής και την περιπέτεια της έλευσής του στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Επίσης είναι αφιερωμένο στους Έλληνες του Καυκάσου και ειδικότερα  σ’ όσους δεν πρόλαβαν να έρθουν στην Ελλάδα, σ’ όσους πέθαναν πάνω στα καράβια και πετάχτηκαν στη θάλασσα και σ’ όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου Νίκος Κωνσταντινίδης και Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η συγγραφή του, «ήταν ένα συναρπαστικό αλλά συνάμα και κουραστικό ταξίδι μέσα στη συννεφιά της ομίχλης και στης ξαστεριάς το φως. Ένα συναπάντημα που συνενώνει της ψυχής τη λαλιά με της φωνής την αντιλαλιά, που έρχεται από μακριά, με τους «πέντε ανέμους του Καυκάσου». Μια φωνή κι ένα αντιφώνημα βγαλμένα από τις απέθαντες ψυχές, που έζησαν κάτω από γερτές σκεπές, σπίτια πετρόχτιστα, σκελετωμένα, με ραγισμένους τοίχους,  και μέσα σε ζεστά, μικροσκοπικά δωμάτια, που έθρεψαν όνειρα. Ένα προσκυνηματικό οδοιπορικό σε μέρη, όπου το ποτάμι τρέχει σιωπηλό, η σκέψη ρέει σαν νερό, το δέντρο ψάχνει ουρανό και το χάδι έρχεται με το αγέρι.

Ένα ταξίδι στα πολυχιονισμένα μέρη του Καυκάσου είναι και μια αναζήτηση στο πνεύμα του  ομηρικού «ένδον σκάπτε», καθώς αναζητεί την μακρινή κι αιώνια ταυτότητά μας. Αυτή που δεν χωρά στα βιογραφικά ούτε στα κοινά δελτία ταυτότητας, γιατί είναι η πραγματική μας! Είναι η ταυτότητα που δηλώνει τη ζωή μας, την ιστορία, την παράδοση, την ευαισθησία μας. Κάθε κομμάτι από το παρελθόν, όσο μικρό κι αν είναι, δεν παύει να έχει δικό του πολιτισμικό και συναισθηματικό φορτίο. Κάθε εποχή έχει αξία, ανάλογα με τα αποτυπώματα που αφήνει επάνω μας. Κέρδος μας οι θύμησες από καιρούς που δεν οξειδώθηκαν. Από μνήμες άσβεστες που ζυμώθηκαν με της αγάπης και της μνήμης τη λάβα…  Ένα βιβλίο με αναφορά στους πρόσφυγες παππούδες μας δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο. Είναι μια κατάθεση ψυχής, κερί και θυμίαμα στους ξεριζωμένους μας ανθρώπους, τους βγαλμένους μέσα από τα συντρίμμια μιας εποχής, που άντεξαν σε διωγμούς και κακουχίες, ώσπου εκδιωγμένοι ήρθαν στην Ελλάδα».

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν το βιβλίο, μπορούν να τηλεφωνήσουν στον συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη (Τηλέφωνο, 6983237974).