Με επιτυχία και προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη «Πόντος, δεν ξεχνώ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος και η «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης».

Στην παρουσίαση παρέστη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Στην εκδήλωση παρουσίασαν το βιβλίο οι: Κώστας Γκιουλέκας - Βουλευτής, τέως Υπουργός. Θωμάς Σαββίδης – Καθηγητής Α.Π.Θ. Γιάννης Αμανατίδης – Βουλευτής, τέως Υπουργός. Στάθης Ταξίδης – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Ράδιο Θεσσαλονίκη, Στέφανος Διαμαντόπουλος.

TANIMANIDHS.STEFANOS.BIBLIO.THESSALONIKH.23.5.2022.3 2

Η εκδήλωση συνεχίστηκε την ζεστή απαγγελία του ποιήματος Αλησμόνητες πατρίδες του Νεόφυτου Ιορδανίδη, από τον Πόλυ Καρακασίδη, που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τέως νομάρχης Ημαθίας και καλλιτέχνης, τραγούδησε το τραγούδι του Χρήστου Αντωνιάδη «Την πατρίδα μ’ έχασα» με την συνοδεία της μουσικής από τον Φίλιππο Κεσαπίδη στην λύρα, επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος «Αγρατεία» και τον Γιώργο Μιχαηλίδη στο νταούλι.

Τέλος το χορευτικό συγκρότημα της «Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων» παρουσίασε ποντιακούς χορούς, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο με τον χορό Σέρρα την εκδήλωση.

TANIMANIDHS.STEFANOS.BIBLIO.THESSALONIKH.23.5.2022.3 3

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν 150 φίλοι αναγνώστες και μεταξύ άλλων η Βουλευτής κ. Δώρα Αυγέρη, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου π. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιάκωβος, ο Δήμαρχος Πανοράματος Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πάρης Μπίλλιας, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Στεφανία Τανιμανίδη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ. Γεώργιος Κυριακίδης, ο πρ. Υπουργός κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, ο πρ. Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Γενικός Πρόξενος της Αρμενίας ΣαρκίςΤανγκαζιάν, το μέλος της Εθνικής Αρμενικής επιτροπής, κ. Χοβίκ Κασαπιάν, ο εκπρόσωπος της Ασσυριακής κοινότητας κ. Ιωάννης Αϊβαζίδης, ο Πρόεδρος του Π.Α.Σ.Π.Ε. κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. κ. Χριστίνα Σαχινίδου, ο Πρόεδρος, η Γενική Γραμματέας και ο ταμίας της Ομοσπονδίας Παλινοστούντων, κ. και κ. Μιχάλης Αλεξανδρίδης Μζία Κανταϊδου και Ιωάννης Κοβιτίδης, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων κ. Ανατολή Δημητριάδου, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και Κώστας Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ιμεραίων κ. Κώστας Λειβαδόπουλος, η εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών κ. Βασιλική Ταξίδου, η Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ολλανδίας κ. Ευδοξία Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι και μέλη ποντιακών και Προσφυγικών Σωματείων.

Οι παρουσιαστές του βιβλίου «Πόντος, δεν ξεχνώ», αφού εξήραν την προσωπικότητα του συγγραφέα την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για την ανάδειξη, την προβολή και την λύση των ποντιακών θεμάτων και την κοινωνία, δήλωσαν για το έργο, μεταξύ άλλων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

30 Μαΐου 2022 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Στην Αθήνα η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ηλίας Πετρόπουλος – καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης – Βουλευτής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Θεόφιλος Καστανίδης – Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Το βιβλίο

«Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων για την Ιστορία, τα Έθιμα και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού. Το βιβλίο περιέχει αναλυτικές αναφορές στην ιστορία του Πόντου ανά τους αιώνες μέσα από γεγονότα και πρόσωπα, στην μυθολογία και την γεωγραφία της περιοχής. Ο συγγραφέας Στέφανος Π. Τανιμανίδης πραγματοποίησε πολύχρονη έρευνα για τον Πόντο και μελέτη ανάλογων εργασιών εξαίρετων επιστημόνων και ερευνητών.

Επιπλέον οι μαρτυρίες από Ποντίους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που ο συγγραφέα κατέχει στο αρχείο του και   παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου, αποτελούν θησαύρισμα συλλογής του πατέρα του, του ιδίου και συνεργατών του, αλλά και τηςεξηντάχρονης, προσωπικής εμπλοκήςτουστα δρώμενα του οργανωμένου ποντιακού χώρου, στις ποντιακές κοινωνίες και τις πολιτιστικές οργανώσεις, τον οδήγησαν στη σύνταξη αυτού του βιβλίου.

Στόχος του είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει με σεβασμό και αγάπη την τρισχιλιόχρονη ιστορική, δημιουργική όσο και τραγική διαδρομή του Πόντου, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού. Μερικά από τα πραγματικά πλούσια περιεχόμενα είναι η ποντιακή κοινωνική ιστορία, η διάλεκτος, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, τα μουσικά όργανα, το θέατρο και ο χορός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, ενώ εξετάζεται και ο ποντιακός ελληνισμός του σήμερα.

Tο βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με 400 ανέκδοτες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες από περιοχές, οικισμούς, οικίες, αλλά και πρόσωπα που έζησαν στα μέρη του Πόντου, που κάποτε έσφυζαν από ελληνισμό. Οι πληροφορίες και η ιστορία με τον τρόπο αυτόν αποτυπώνονται δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Είναι ένα βιβλίο, όπως τόνισαν όλοι οι παρουσιαστές του βιβλίου, που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη όσων θα ήθελαν να μελετήσουν μια εργασίασχετική με τον ποντιακό Ελληνισμό και να ενημερωθούν για την τρισχιλόχρονη παρουσία του Ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό που δημιούργησαν.