Οι εκδόσεις Αθ. Σταμούλη και ο συγγραφέας Στέφανος Τανιμανίδης, πραγματοποιούν εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου βιβλίου με θέμα “Πόντος. Δεν ξεχνώ. Ιστορία. Έθιμα. Πολιτισμός”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και της Ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Δευτέρα 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαΐου 2022 και ώρα 18:45 στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Κώστας Γκιουλέκας, Βουλευτής, τέως Υπουργός.

Θωμάς Σαββίδης – Καθηγητής Α.Π.Θ.

Γιάννης Αμανατίδης – Βουλευτής, τέως Υπουργός.

Στάθης Ταξίδης – Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ράδιο Θεσσαλονίκη, Στέφανος Διαμαντόπουλος.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Στην Αθήνα

Η δεύτερη εκδήλωση παρουσίασης θα γίνει την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 στην Αθήνα και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ηλίας Πετρόπουλος – καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Δημήτρης Καιρίδης – Βουλευτής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Θεόφιλος Καστανίδης – Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Για το βιβλίο

Ο συγγραφέας Στέφανος Π. Τανιμανίδης πραγματοποίησε πολύχρονη έρευνα για τον Πόντο και μελέτη ανάλογων εργασιών εξαίρετων επιστημόνων και ερευνητών. Επιπλέον οι μαρτυρίες από Ποντίους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, αλλά και η εξηντάχρονη, προσωπική εμπλοκή του με τα δρώμενα στις ποντιακές κοινωνίες και πολιτιστικές οργανώσεις, τον οδήγησαν στη σύνταξη αυτού του βιβλίου.

Στόχος του είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει με σεβασμό και αγάπη την τρισχιλιόχρονη ιστορική, δημιουργική όσο και τραγική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την εθνική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μερικά από τα πραγματικά πλούσια περιεχόμενα είναι η ποντιακή κοινωνική ιστορία, η διάλεκτος, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, τα μουσικά όργανα, το θέατρο και ο χορός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, ενώ εξετάζεται και ο ποντιακός ελληνισμός του σήμερα.

Στο βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με 300 ανέκδοτες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες από περιοχές, οικισμούς, οικίες, αλλά και πρόσωπα που έζησαν στα μέρη του Πόντου, που κάποτε έσφυζαν από ελληνισμό. Οι πληροφορίες και η ιστορία με τον τρόπο αυτόν αποτυπώνονται δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη.