Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης έγινε το μεσημέρι της Κυριακής, 8 Μαΐου 2022, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου: «Εις Μνήμην: Τα Αρμενοπούλια» που αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη, ο οποίος το 1915, σε ηλικία 10 ετών, έγινε μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος των Τούρκων σε βάρος νέων παιδιών Αρμενικής καταγωγής.

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 1

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έφεραν από την Τραπεζούντα στο παρχάρι Φαρναβαζού 600 αρμενάκια. Τις επόμενες μέρες τούρκοι κάτοικοι από τα διπλανά χωριά, οδήγησαν τα παιδιά σε βαθύσκιες χαράδρες, τα δολοφονούν τσακίζοντας με πέτρες τα κεφαλάκια τους και τα σκεπάζουν με ελατόκλαδα.

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 2

Ο συγγραφέας κατέγραψε τη μαρτυρία λίγο πριν πεθάνει το 1983 και παρέδωσε το χειρόγραφο στον γιο του, Χριστόφορο Χριστοφορίδη

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 6

Η έκδοση του βιβλίου αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων του 50ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του διευθυντή Στάθη Ταξίδη, των καθηγητριών ξένων γλωσσών, αλλά και ακαδημαϊκών που συμπαραστάθηκαν ως αρωγοί στην προσπάθειά μας αφιλοκερδώς. Ως ιδέα προέκυψε μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού που εκπονήσαμε και εκπονούμε στο Σχολείο μας.

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 4

Ο Αρμένιος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκης Άκης Τ. Δαγκαζιάν, απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

Εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ με την ευγενική χορηγία της Διαρκούς Επιτροπής της ΟΣΕΠΕ για τη Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, σε έναν τόμο στην Ποντιακή διάλεκτο, σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά, και σε μετάφραση στα Αρμενικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ρωσικά, στα Τουρκικά.

Για το βιβλίο μίλησαν: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, ο οποίος ανέφερε πως ο πατέρας του Στάθης Χριστοφορίδης – Σάρπογλης, έγραψε και του έδωσε το χειρόγραφο και διάβασε στην ποντιακή διάλεκτο στη γλώσσα την οποία είναι γραμμένο αποσπάσματα από το χειρόγραφο του πατέρα του.

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 3

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, διαβάζει το απόσπασμα του βιβλίου στην ποντιακή διάλεκτο "Τ' Αρμενοπούλια", όπου κατέγραψε στην ποντιακή διάλεκτο την επίθεση με πέτρες έως θανάτου των μικρών Αρμενόπουλων της Τραπεζούντας από τους Τούρκους

Επίσης, μίλησε ο Στάθης Ταξίδης, Διευθυντής του 50ου Δημοτικού Σχολείου, που είχε την επιμέλεια της έκδοσης και ο κ. Χοβίκ Κασαπιάν, εικαστικός, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος.

Διαβάστηκε επίσης μήνυμα του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης «Ο Εύξεινος Πόντος» , Cardinal Bessario, που ήταν από τους χορηγούς της έκδοσης από τον κ. Λαμπρόπουλο.

ARMENIKO.KENTRO.ARMENOPOYLIA.BIBLIO.8.5.2022.IMG 9835 5

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Αρμένιος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκης Άκης Τ. Δαγκαζιάν και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και εκπρόσωποι αρμενικών και ποντιακών συλλογικοτήτων.