Το βιβλίο του Μέρτ Καγιά, «ο εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919 – 1925», μια μελέτη μνήμης, που εξέδωσαν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την Τετάρτη 18 Μαίου στις 18.30 στο ξενοδοχείο Lazart Hotel (Κολοκοτρώνη 16), στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Μέρτ Καγιά, την παρουσίαση και τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά ο Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι, ο Φάνης Κουρουκλίδης στη λύρα, ο Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα και ο Δημήτρης Μιτρούλης στα κρουστά.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης, έχουν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης.
Ο συγγραφέας Μέρτ Καγιά, ο οποίος στην πορεία της ζωής του ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες, μας περιγράφει μέσα από τις σελίδες του συγγράμματός του, την προσπάθεια που έκαναν όσοι απέμειναν στην Τουρκία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή να κρατήσουν καλά φυλαγμένο μυστικό, την καταγωγή τους. Και ήρθαν τα εγγόνια τους που πήγαν στα πανεπιστήμια για να γυρίσουν στο παρελθόν και να ανακαλύψουν ποια είναι η καταγωγή τους. Ελπίζουμε ότι στην παρουσίαση του βιβλίου ο Μέρτ Καγιά να δώσει περισσσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν την προσπάθεια που έκανε στην Τουρκία να βρει ανθρώπους που έχουν ρίζες στο παρελθόν και τις κρατούσαν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον επτασφράγιστο μυστικό.
Ο Μέρτ Καγιά, εξετάζει τον εξισλαμισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασία που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν κατάφεραν να φύγουν, είτε εγκαταλείφθηκαν κατά την περίοδο 1919 - 1925, με βάση τις ιστορίες και την αφήγηση των ανθρώπων που βίωσαν αυτά τα γεγονότα, αλλά και τα αποστάγματα των αναμνήσεών τους. Στο έργο αυτό, που κινείται μέσα στο πλαίσιο της προφορικής ιστορίας, αξιοποιείται κυρίως η δύναμη της μικροαφήγησης και όχι τόσο της μακροαφήγησης. Επομένως, χωρίς γενικεύσεις, η προσέγγιση των αναμνήσεων που είναι κρυμμένες στο μυαλό των ανθρώπων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Μέσα από συνεντεύξεις με 6 ανθρώπους, αναδύθηκε μια ενότητα στην αφήγηση, η οποία επεδίωκε να κατανοήσει την ενθύμηση και συνάμα τη λησμονιά. Η έρευνα πεδίου διενεργήθηκε κυρίως στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις συνεντεύξεις ήταν παιδιά αυτών που βίωσαν τα γεγονότα, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν εγγόνια τους. Οι εμπειρίες της μετανάστευσης, της παραμονής, του εξισλαμισμού, της αφομοίωσης και της πολιτισμικής ενσωμάτωσης ανιχνεύθηκαν στο χρονικό πλαίσιο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την «ανταλλαγή πληθυσμών».
Το βιβλίο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, παραδίδεται στο αναγνωστικό κοινό αυτούσια, όπως εκπονήϑηκε στο Πανεπιστήμιο Χατζέτεπε, στο Τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών και Μέσων Επικοινωνίας και στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού προγράμματος το 2017. Η εργασία αυτή εκδόϑηκε στην Τουρκία το 2019 από τον εκδοτικό οίκο «Libra Kitap».