Το βιβλίο του Στάθη Χριστοφορίδη ΙΝ ΜΕΜΟΡΙΑΜ – Τα Αρμενοπούλια, σε επιμέλεια του Στάθη Ταξίδη, θα παρουσιαστεί την Κυριακή, 8 Μαΐου 2022, στις 12 το μεσημέρι, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το 50ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης,  στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αντωνίου Καμάρα 2 και Τσιμισκή, απέναντι από τη ΧΑΝΘ).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος, Δημοσιογράφος, Χοβίκ Κασαπιάν, Εικαστικός, μέλος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και ο Στάθης Ταξίδης, Διευθυντής 50ου Δημοτικού Σχολείου – Συγγραφέας.

Το βιβλίο είναι βασισμένο στη συγκλονιστική μαρτυρία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη - Σάρπογλη, με τίτλο «Τα Αρμενοπούλια», γραμμένη στην Ποντιακή Διάλεκτο, ως αυτόπτη μάρτυρα πραγματιικών γεγονότων, ενώ προτάσσεται εισαγωγή του Στάθη Ταξίδη για το ιστορικό υπόβαθρο των αρχών του περασμένου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εποχή κατά την οποία συνέβη το τραγικό γεγονός που καταθέτει ως μαρτυρία ενώπιον του πολιτισμένου κόσμου ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης.

Στα 1915, όταν ήταν μικρό παιδί ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης, ευρισκόμενος στο παρχάρι Φαρναβαζού της γενέτειράς του Κουνάκας της Ματσούκας, περιοχής νότια της Τραπεζούντος, θα γίνει μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες θα φέρουν από την Τραπεζούντα εξακόσια Αρμενάκια στο παρχάρι Φαρναβαζού. Τις επόμενες μέρες θα καλούν Τούρκους κατοίκους από τα διπλανά χωριά, θα αποκόπτουν ομάδες παιδιών, θα τα οδηγούν σε βαθύσκιες χαράδρες, θα τα δολοφονούν τσακίζοντας με πέτρες τα κεφαλάκια τους, θα τα ξεγυμνώνουν παίρνοντας τα ρούχα τους και θα τα σκεπάζουν με ελατόκλαδα. Εξακόσια δολοφονημένα παιδάκια...

Μια συγκλονιστική μαρτυρία που ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης δεν θέλησε να την πάρει μαζί του και την κατέγραψε λίγο πριν πεθάνει το 1983... και τα τρία βιβλία του εκδόθηκαν με την επιμέλεια του γιου του Χριστόφορου Στ. Χριστοφορίδη.

Η έκδοση αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων του 50ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του διευθυντή Στάθη Ταξίδη, των καθηγητριών ξένων γλωσσών, αλλά και ακαδημαϊκών που συμπαραστάθηκαν ως αρωγοί στην προσπάθειά μας αφιλοκερδώς. Ως ιδέα προέκυψε μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού που εκπονήσαμε και εκπονούμε στο Σχολείο μας.

Εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ με την ευγενική χορηγία της Διαρκούς Επιτροπής της ΟΣΕΠΕ για τη Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβάργης, σε έναν τόμο στην Ποντιακή διάλεκτο, σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά, και σε μετάφραση στα Αρμενικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ρωσικά, στα Τουρκικά.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης

BIBLIO.TA.ARMENOPOYLIA.EKDOSEIS.KYRIAKIDH.OSEPE1

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Εύξεινος Πόντος» Cardinal Bessario, αναφερόμενος στη παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης συγχορήγησε την έκδοση των “Αρμενόπουλων” με την Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, συμμεριζόμενος την έμπνευση και πρόταση του επιμελητή της Ευστάθιου Ι. Ταξίδη, για την πρωτοτυπία της περιεχόμενης μαρτυρίας στην ποντιακή διάλεκτο μεταφρασμένη σε επτά γλώσσες. Πρόκειται για απόσπασμα του έργου του Στάθη Χριστοφορίδη - Σάρπογλη, “Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας”, στο οποίο μαρτυρεί την προσωπική του εμπειρία από τη δολοφονία εκατοντάδων νεαρών Αρμενίων στην Ματσούκα του Πόντου το 1915.

Η πολυγλωσσία και πολυτέλεια της έκδοσης με το ευσύνοπτο του περιεχομένου και τον επικουρικό για τον αναγνώστη προλογισμό της, την καθιστούν πολύτιμο εργαλείο
για τη “διπλωματία της λογοτεχνίας”, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον περαιτέρω υποδειγματισμό ανάλογης εκδοτικής πρακτικής.

Σήμερα το βιβλίο, με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσμπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, διανεμήθηκε σε δεκάδες γερμανικούς και αρμενικούς φορείς της Ευρώπης, ενώ προγραμματίστηκε η αποστολή του σε αρμενικές οργανώσεις της Βόρειας Αμερικής.

Μία βασική σκόπευση της αργατείας των σωματείων που στήριξαν την ευγενή φιλοδοξία του Στάθη Ταξίδη, ήταν και παραμένει η έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του Αρμενικού λαού για τη δικαίωση της μνήμης των προγόνων του,  οι οποίοι υπέστησαν εξοντωτική γενοκτονία στην Ανατολία στη διάρκεια του 1915.

Παράλληλα όμως, ως άλλωστε οφείλει, εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του ποντιακού ελληνισμού προς τις απανταχού Αρμενικές οργανώσεις, οι οποίες δεν παραλείπουν και συμπεριλαμβάνουν στις δημόσιες αναφορές του ιστορικού ζητήματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων τους, την υπόμνηση της γενοκτονίας και των λοιπών χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολίας. Των Ελλήνων, Ασσυρίων και Αραμοχαλδαίων».