Σε ειδική εκδήλωση, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Τσατσανίδη και Κώστα Φωτιάδη, «Η Ρωσοκρατία στον Πόντο», του Εκδοτικού Οίκου Κ. και Μ. Σταμούλη, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, και ώρα 19.00, παρουσία δεκάδων ατόμων και εκπροσώπων φορέων της πόλης και ποντιακών σωματείων.

Η εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, άρχισε με την προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Ρωσοκρατία στο Πόντο και την ανάδειξη του βιβλίου.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρόεδρο της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης – ASECU, τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη, καθηγητή του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Λαογραφίας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Τσατσανίδη, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρασνοντάρ, τον Κωνστανταντίνο Φωτιάδη, ομότικο καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τον Νίκο Παπαϊωάννου, πρύτανη του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ, με τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη.

Την εκδήλωση στήριξαν οι επιστημονικοί φορείς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, η Πνευματική Εστία Ποντίων Δικηγόρων «Ο Στράβων», το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Δράσης Νίκος Καπετανίδης.