Το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Τσατσανίδη και Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «Η Ρωσοκρατία στον Πόντο», του Εκδοτικού Οίκου Κ. και Μ. Σταμούλη, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, και ώρα 19.00.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι επιστημονικοί φορείς, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, Πνευματική Εστία Ποντίων Δικηγόρων «Ο Στράβων», Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, Κέντρο Ποντιακών Μελετών, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με τους χαιρετισμούς των επισήμων, την προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη Ρωσοκρατία στο Πόντο και την ανάδειξη του βιβλίου.

BIBLIO.FOTIADIS.ROSOKRATIA.PONTOS.AFISA.8.12.2021.n 3

Σχολιασμός του βιβλίου από τους εισηγητές, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, καθηγητή τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρόεδρο της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης – ASECU, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, καθηγητή τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Λαογραφίας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Τσατσανίδη, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρασνοντάρ, Κωνστανταντίνο Φωτιάδη, ομότικο καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

BIBLIO.FOTIADIS.ROSOKRATIA.PONTOS.AFISA.8.12.2021.n 2

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ, με τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Παναγιώτης Τσατσανίδης, «το βιβλίο αυτό όπως παρουσιάζεται σήμερα, δεν θα είχε δει το φως χωρίς τη συνεργασία του στενού φίλου, καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος όχι μόνο έθεσε στη διάθεσή μου το πλούσιο αρχείο του, αλλά πρόσθεσε σε κάθε κεφάλαιο και τις δικές του πολύχρονες ιστορικές γνώσεις και επιπρόσθετα τις ανεκτίμητης αξίας μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων της πρώτης γενιάς».

BIBLIO.FOTIADIS.ROSOKRATIA.PONTOS.AFISA.8.12.2021.n 4

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, επισημαίνει πως «η συνεργασία ήταν άψογη. Όλα αυτά τα χρόνια αποδελτίωνα ό,τι έγγραφο, άρθρο, δημοσίευμα και αναφορές αυθεντικών μαρτύρων έβρισκα για τη Ρωσοκρατία στον Πόντο. Το πάντρεμα των ρωσικών και κυρίως ελληνικής πηγών πιστρεύω ότι έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Είναι συγκλονιστικές οι πληροφορίες που αντλούμε από τις ρωσικές πηγές, που πολλές φορές ανατρέπουν τα παραδεκτά ιστορικά δεδομένα. Ακολουθήσαμε μια μεικτή ιστορική καταγραφή και ερμηνειών των γεγονότων, γιατί θέλουμε οι αναγνώστες μας να έχουν τη δυνατότητα της πλούσιας περιγραφικής απόλαυσης των μακροσκελών αναφορών και εκθέσεων. Επίσης, επειδή οι πηγές μας βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, θέλουμε με την ολοκληρωμένη δημοσίευσή τους, να μην στερήσουμε από τους νέους ερευνητές, που δεν θα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία αυτ΄, την περαιτέρω αξιοποίησή τους».