Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, δρ Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 στη Δράμα.

Σιδηρόκαστρο Σερρών

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, διοργανώνουν η Κίνηση Πολιτών, η εφημερίδα «Ψίθυροι Σιντικής», το SintikiNews και ο πολυχώρος «Αύρα» Βυρώνεια.

Με ανακοίνωσή τους προσκαλούν τους πολίτες την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 στις 6 μ.μ. στην ομιλία του δρος Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη με θέμα: «Από την Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάννης, απαρχή των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων με αφορμή το βιβλίο του «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας».

AGTZIDHS.BLASHS.BIBLIO.LOZANH.SIDHROKSTRO.10.10.2024

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ FREDDO στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Δράμα

Στη Δράμα, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους των συλλόγων και τους κατοίκους της Δράμας και της περιφέρειας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 6.30 μ.μ., στην παρουσίαση του βιβλίου «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας», του δρος Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη.

AGTZIDHS.BLASHS.BIBLIO.LOZANH.DRAMA.11.10.2024

Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης θα συνομιλήσει με τον Θεοδόση Κυριακίδη, δρα Ιστορίας, επιστημονικό συνεργάτη στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας.

Το βιβλίο

Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, στο βιβλίο εξετάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920, και ήταν η μόνη από τις Συνθήκες που υπογράφτηκαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ και των ηττημένων χωρών, που αναθεωρήθηκε και οι πρόνοιές της ακυρώθηκαν.

BIBLIO.AGTZIDHS.BLASHS.LOZANH.SERBON.PATAKHS.11279 05

Η έκδοση του βιβλίο επιχειρεί να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής που διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο μας, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής κοινωνικής ολοκλήρωσης, όσο και την οριστική γεωπολιτική ισορροπία στην Εγγύς Ανατολή.

Μετά από το πρώτο κεφάλαιο που επιγράφεται «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης», τα κεφάλαια που ακολουθούν αναδεικνύουν πλευρές της κρίσιμης εκείνης εποχής που είτε χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και διερεύνησης, είτε σχετίζονται με άγνωστες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Έχουν τους εξής τίτλους: «Το διεθνές πλαίσιο και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης». «Το Ζήτημα του Πόντου: Προσδοκίες και Ματαιώσεις». «Σοβιετική Ρωσία: «Από τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (1918) στο σύμφωνο συνεργασίας με τους κεμαλικούς (1921)». «Πρόσφυγες του ’22 στη «μητέρα - πατρίδα». «Πρόσφυγες κι Αριστερά». «Πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ». «Το τέλος της τραγωδίας. Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη».