Την μεγάλη συμβολή των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον αγώνα κατά των ναζί, τίμησαν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, οι ομογενείς σε εκδήλωση που διοργάνωσε με τον τίτλο «Ημέρα Μνήμης - 80 χρόνια μετά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΡΙΖΕΣ» Θεσσαλονίκης. με αφορμή την επέτειο της εισβολής των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και τελούσε υπό υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη.

RIZES.ESSD.23.6.2021.IMG 2040 3

Μερική άποψη της αίθουσας εκδηλώσεων

Την εκδήλωση συντόνιζε η νομικός Μαρία Πιζοπούλου, και χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τόνισε τη συμβολή των ηρώων Ελλήνων και Ρώσων κατά του εισβολέα.

RIZES.ESSD.MOISIDIS.BASILHS.23.6.2021.IMG 1996

Ο Βασίλης Μωυσίδης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του 

Επίσης ο Βασίλης Μωυσίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, τόνισε πως η Ελλάδα και η Ρωσία πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα στη ναζιστική εισβολή.

RIZES.ESSD.80XRONA.PORTO.PALAS.24.6.2021.IMG 2017

Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων θυμάτων του ναζισμού

Η πρόεδρος του συλλόγοι «ΡΙΖΕΣ» Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη, μίλησε για την μεγάλη μάχη εναντίον του φασισμού, που έδωσαν οι λαοί της Ελλάδας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ώστε να είμαστε όλοι ελεύθεροι και τόνισε πως το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η μνήμη.

MAISTREGKO.BLANTIMIR.RIZES.THESSALONIKH.23.6.2021.IMG 20011

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, ο οποίος «χαρακτήρισε ως Γενοκτονία αυτά που υπέστη ο σοβιετικός λαός από τους Ναζί και υπογράμμισε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ολόκληρη η ομιλία του Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο στο ακόλουθο Link

http://efxinospontos.gr/eidiseis/7367-o-genikos-proksenos-tis-rosias-vlantimir-maistrenko-ektheiazei-ton-agona-tou-ellinikoy-laoy-enantia-stous-fasistes

RIZES.ESSD.23.6.2021.IMG 2040 2

Στην ημερίδα μίλησαν οι:

Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια οικονομικών, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται». Όπως είπε η κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, το τελευταίο διάστημα από ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να αμβλύνουν τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο μια πιο αντικειμενική γραφή τους όπως λένε. «Είναι δυνατό να γραφούν πιο αντικειμενικά αυτά τα τραγικά και απάνθρωπα που συνέβησαν; Θεωρώ πολύ επικίνδυνη την προσπάθεια ωραιοποίησης των γεγονότων. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η λήθη τέτοιων γεγονότων ενθαρρύνει την επανάληψή τους», κατέληξε. Η κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, επισήμανε πως υπάρχει πιο απαιτητικής διεκδίκησης από την Ελλάδα των γερμανικών αποζημιώσεων, αφού η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαρίνα Σμιρνόβα, καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας, αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «ΡΙΖΕΣ», μίλησε με θέμα: «Ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Όπως είπε η Μαρίνα Σμιρνόβα, οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και ο λαός, έδειξαν αυταπάρνηση, ήθος, και γενναιότητα στη μάχη, με μεγάλη συντροφικότητα και αδελφοσύνη, συνέβαλαν στη θετική έκβαση του πολέμου.

SARIDOU.ILONA.RIZES.23.6.2021.IMG 1931

Η Ιλόνα Σαρίδου

Ιλόνα Σαρίδου, ιστορικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Όπως είπε η Ιλόνα Σαρίδου, η «συμβολή των Ελλήνων που ζούσαν στην επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης που συμμετείχαν και πολεμούσαν στο πλευρό της, ήταν σπουδαία και αξιοσημείωτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων από τις Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης που κινητοποιήθηκαν στο μέτωπο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ανέρχονται στις 30.000, πολλοί εκ των οποίων έλαβαν παράσημα ταγμάτων, μετάλλια και αναδείχτηκαν στο πόλεμο.

Νιώθουμε περήφανοι που 18 Έλληνες έγιναν ‘Ηρωες της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ελληνικός πληθυσμός της Σοβιετικής ´Ενωσης αντιμετώπισε τον αγώνα κατά των Γερμανών σαν δικό του αγώνα και βοήθησε στη τελική νίκη».

ABRAMIDIS.GABRIHL.RIZES.23.6.2021.IMG 1953

Γαβριήλ Αβραμίδης, τέως βουλευτής, πρόεδρος του κινήματος «Ελληνορωσική Συμμαχία», με θέμα: «Πολύτιμα διδάγματα για σήμερα». Ο Γαβριήλ Αβραμίδης, πρότεινε να γίνει μνημείο στη χώρα μας για όλους τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ανακηρύχθηκαν ήρωες, και εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του στο ρωσικό λαό για την προσφορά του στον αγώνα της ελληνικής Εθνικής Παλιγγενεσίας.

RIZES.ESSD.23.6.2021.IMG 2040 1

Η ημερίδα περιελάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Νίκο Γιαννακίδη, όπως επίσης και με μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να τραγουδούν και να απαγγέλουν ποιήματα με αντιπολεμικά μηνύματα.

RIZES.ESSD.23.6.2021.IMG 2040 5

Επίσης συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε και τιμήθηκε η Ντίνα Κεσίσεβα που έζησε τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ και τον αποκλεισμό της από τα ναζιστικά στρατεύματα.