ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Ο Τάκης Βαμβακίδης, είναι ένας επιτυχημένος ηθοποιός του νεοελληνικού θεάτρου, που ξεκίνησε από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα, μετακόμισε στην Αθήνα, αλλά στο βάθος της ψυχής του είχε και έχει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, αυτό που μας έφεραν στις άυλες αποσκευές τους, οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας, της Μικρασιατικής Καταστροφής και της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών, της Συνθήκης της Λωζάνης.

Όταν κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες στο χώρο δεν ανέφεραν τίποτε για την καταγωγή τους, ο Τάκης Βαμβακίδης, ήταν υπερήφανος γι’ αυτή. Δεν την έκρυβε και ήταν υπερήφανος γι’ αυτήν.

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 11

Ο Τάκης Βαμβακίδης, γεννήθηκε στο Βελεσνίκο (Αετοράχη) της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, το 1955 από Πόντιους δεύτερης γενιάς. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και κοινωνιολογία, αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Με την ερασιτεχνική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου το 1983, παίρνει δύο βραβεία Α’ ανδρικού ρόλου και υποτροφία στη δραματική σχολή Τριβιζά (φεστιβάλ Ιθάκης – Κορίνθου) και μέχρι το 1993 εργάζεται στην κεντρική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο.

Στη συνέχεια κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου ξεδιπλώνει το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Συνεργάζεται στο μουσικό θέατρο REX με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Γιάννη Πάριο. Στο θέατρο, με τον Χάρρυ Κλυν, τον Θανάση Βέγγο, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Κώστα Βουτσά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, Δημήτρη Σταρόβα, Σταμάτη Τζελέπη, Στάθη Ψάλτη, Θέμη Μάνεση. Σοφία Μουτίδου, Τάσο Παλατζίδη, Τζέση Παπουτσή, Τάσο Πεζιρκιανίδη, Μιχάλη Μόσιο, Μέρκο Λεζέ, Μάρκο Σεφερλή.

Συνεργάστηκε με τον Χάρρυ Κλυν, με τον Μανούσο Μανουσάκη σε τηλεοπτικές σειρές με τελευταία την σειρά «Κόκκινο Ποτάμι» του Χάρη Τσιρκινίδη, με τον Τάσο Ψαρά και με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στον «Μελισσοκόμο τον Marcello Mastroianni (Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι). Συνεργάτης για χρόνια του Ευγένιου Σπαθάρη.

Επίσης ανέβασε ποντιακά έργα σε σενάρια του Δημήτρη Πιπερίδη.

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 6

Αυτήν την περίοδο ανεβάζει την θεατρική παράσταση «Άθρωπος ‘ς σο σπέλ’…», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ζουγανέλη, όπου στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Δράμα στις 8 Απριλίου 2024, έγινε το αδιαχώρητο σε δύο παραστάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 5

Στη Θεσσαλονίκη, που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Τάκη Βαμβακίδη, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ (οδός Βασ. Όλγας 35) η βραδινή παράσταση είναι ήδη sold out και ήδη γίνεται έκτακτη απογευματινή παράσταση στις 18.30.

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 35

Με αφορμή την παράσταση και για τους λόγους που ασχολείται ένας επιτυχυμένος επαγγελματίας ηθοποιός με το ποντιακό θέατρο, συνομιλήσαμε με τον Τάκη Βαμβακίδη, σε μία συνέντευξη κατάθεση ψυχής για τον Πόντο και την γη των προγόνων του.

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 31

Ερώτηση: Ποιος είναι ο λόγος Τάκη Βαμβακίδη, που αν και είστε ένας επιτυχημένος επαγγελματίας ηθοποιός σας ώθησε να ασχολείστε και με το ποντιακό θέατρο.

Απάντηση: SOS ερώτηση! Εύκολη απάντηση! Πανεύκολη! Έτοιμη από χρόνια από δεκαετίες από τότε που η γιαγιά μου έπαιζε μαζί μας και από την διπλανή βεράντα ο θρυλικός γείτονας ο Στέλιος ο Τσουβελακίδης έστελνε από το μοναδικό πικ απ του χωριού τον ήχο της ποντιακής λύρας....

Γι' αυτό! Και για άλλους 2.879 λόγους ασχολήθηκα 10 χρόνια τώρα με το ποντιακό θέατρο. Δεν μου έδωσε δεν μου δίνει μεγαλύτερο μεροκάματο από τα άλλα όχι...

Είναι πολλά πολλά τα έξοδα... και τα έσοδα με πόνο και κόπο...

Όμως το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ όταν βλέπω την γιαγιά να γελάει "ή να κλαίει γίνομαι 123 φορές "Γκέιτζ" και ΩΝΑΣΗΣ!

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 4

Ερώτηση: Η θεατρική παράσταση ο «Άνθρωπος ‘ς σο σπέλ’…» τι μηνύματα θέλει να δώσει στο κοινό.

Απάντηση: ΟΤΙ στην ζωή γενικότερα υπάρχει ομορφιά και γοητεία μα όλα αυτά έχουν λάμψη και εμνοστία όταν τα κατακτάς τα κερδίζεις ανηφορίζοντας.... μικρούς και μεγάλους Γολγοθάδες...

Η αγάπη για τα παιδιά μας...

Μα ειδικά σε αυτό το έργο ο συγγραφέας για πρώτη φορά, και το χαίρομαι, δίνει με αφορμή το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ το μήνυμα...

Δεν υπάρχει ντροπή;;;

Ερώτηση: Πως ήταν η συνεργασία σας με τους συντελεστές της παράστασης και πως αντιμετώπισαν ένα έργο γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο.

Απάντηση: Απρόοπτη και διασκεδαστική...

Οι δύο (2) βασικοί συνεργάτες ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ -εξαιρετικοί σκηνοθέτες και οι δυο -στις πρόβες μάθανε σχεδόν ποντιακά... χαμός!

Όμως η κωμωδία γενικά είναι τόσο αγαπημένο είδος και όταν έχεις τον άρχοντα στην κωμωδία ζούγα... και τον Κιμούλη τον Κώστα στα βίντεο η διαδρομή είναι μεν ανηφορική, όπως όταν ανεβαίνεις στην Παναγία Σουμελά, αλλά στην κορυφή είναι ανθισμένες οι κερασιές!

Το νέο και ευχάριστο στην περίπτωση της φετινής παραγωγής ήταν η ολοκληρωμένη συνεργασία μου με τον εξαίρετο καλλιτέχνη και Άνθρωπο Παναγιώτη Θεοδωρίδη και την εταιρεία του pantheon art production ντο λέγ'νε!

BAMBAKIDHS.TAKHS.ANTHROPOS.SO.SPEL 30

Ερώτηση: Από τα έργα που έχετε ανεβάσει έως τώρα στο ποντιακό θέατρο, τι μηνύματα έχετε πάρει τόσο από τους έχοντες καταγωγή από τον Πόντο, όσο και από τους Συνέλληνες που είδαν τις παραστάσεις.

Απάντηση:

1). Ότι μας αγαπάνε οι Συνέλληνες πολύ και μας σέβονται... Όχι γιατί γνωριστήκαμε σε τριήμερη εκδρομή στα Μέθανα ή ένα βράδυ στα μπουζούκια, αλλά για το ΗΘΟΣ την ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ και την ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και βέβαια την Φ Ι Λ Ο Ξ Ε Ν Ι Α και φιλοτιμία!

2). Ότι η ποντιακή γλώσσα μαζί με τις πολιτισμικές αξίες δεν θα πεθάνουν ποτέ!

Η ποντιακή διάλεκτος ζει και θα ζει όσο υπάρχει ζωή!

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το σύγχρονο ποντιακό θέατρο έχει να προσφέρει στις νέες και τους νέους ή κατά τη γνώμη σας είναι για ονειροπόλους που δεν θέλουν να χαθεί η γλώσσα των προγόνων τους.

Απάντηση: 50/50..... ακριβώς 50 ...50....

Είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό...

Υπάρχει νεολαία που βουρκώνει όταν ακούει μουσική και λόγο ποντιακό...

Υπάρχει ελπίδα...

Οι σύλλογοι βοηθάνε πολύ σε αυτό!

Συγχαρητήρια τους αξίζουν!

Εύγε σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια!

Κουράγιο υπομονή...

Είμαι εδώ στρατιώτης!

Ερώτηση: Στην παράσταση ο «Άνθρωπος ‘ς σο σπέλ’…» υπάρχουν υπότιτλοι στην νεοελληνική γλώσσα. Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε αυτήν την κίνηση.

Απάντηση: Για έναν ιερό λόγο.... ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΝΑΤΑ ΑΚΟΗΣ.... και η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια ότι αρκετοί φιλοπόντιοι δεν απολάμβαναν τα σενάρια, γιατί δεν κατανοούσαν την γλώσσα.

Στις δύο (2) παραστάσεις που κάναμε με ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά...

Χαλάλι το κόστος που έχει αυτή η ιστορία και δεν είναι μικρό.

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Η παράσταση… αυτός ο σατιρικός μονόλογος που είναι ολοκληρωμένη ιστορία σεναριακά με αρχή, μέση και τέλος, είναι ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στον δάσκαλό μου τον γελωτοποιό της Ρωμιοσύνης ΧΑΡΥ ΚΛΥΝΝ.