Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες έγινε η πρώτη εκδήλωση για την ποντιακή διατροφή από την συντονιστική επιτροπή νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το μεσημέρι της Κυριακής 2 Απριλίου 2017 στο χώρο του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε εκδήλωση για την ποντιακή διατροφή με καλεσμένους τον Θωμά Σαββίδη, βιολόγο, χημικό καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων.
Ο Θωμάς Σαββίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ποντιακή διατροφική κληρονομιά και απέδειξε πόσο υγιεινή είναι στη σημερινή εποχή, σε σχέση με άλλες κουζίνες, τονίζοντας πως αυτήν την κληρονομιά την δημιούργησαν και την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες εκ Πόντου και την διατηρούν σήμερα στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί που παρέμειναν στον Πόντο και ως μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ο Θωμάς Σαββίδης τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γης του Πόντου, και το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή των Ελλήνων του Πόντου.
Στη συνέχεια η Ελένη Βασιλειάδου μίλησε για τα ποντιακά εδέσματα κατά την περίοδο της Σαρακοστής, και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ζωντανά την Παρασκευή εδεσμάτων από την κ. Βασιλειάδου, η οποία σε συνεργασία με τον Θωμά Σαββίδη έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τις σωστές διατροφικές συνήθειες.
Όπως ανέφεραν οι νεολαίοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σκοπός της εκδήλωσης ήταν οι νέες και οι νέοι όλων των συλλόγων σε επαφή με την ποντιακή διατροφή και την κουζίνα και να γνωρίσουν τα οφέλη της.