Έχοντας βάλει ως στόχο την ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού των Ποντίων, την ιστορία, τη  νοστιμιά και την υγιεινή της Ποντιακής κουζίνας, ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς» για το 2017 πραγματοποίησε το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, όπου διαγωνίστηκαν ποντιακά πιάτα, μαγειρεμένα από διάφορους ποντιακούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες, για την ανάδειξη των τριών καλύτερων.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.20171

Συγκεκριμένα, διαγωνίστηκαν: η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας με «τανομένον σουρβά». O Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» με «αλευρίσιο χαλβά». O Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Άγιου Μάρκου Κιλκίς με «τσιριχτά».

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.20172

H Ελένη Αφεντούλη από Αργυρούπολη Δράμας με «πιροσκία». Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με «Πόρτζ». Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» με «κεσκέκι». Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας με «κιντέατα». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ο Πόντος» Νέας Καρβάλης και Λεύκης Καβάλας με «κιβέτς».

 THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.20175

Ο Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων Καβάλας «Το Βυζάντιο» με «γατμέρια». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού Ξάνθης με «τανομένον σορβά». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης με «μακαρίνα». Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» με «Φασόλια κόκκινα τιναχτά». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου με «μαύρα λάχανα με τα φασούλε».

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.20177

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος» με «τσουλουφλία φασούλε». Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» με «σαρμάδες με μαύρα λάχανα» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» με «βαρένικα».

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.201710

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος. Κική Εμμανουηλίδου, Σέφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Νίκος Αλμπάνης, Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Αναστάσιος Αρουτσίδης, Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου  Ελλάδος.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.201711

Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών. Ελένη Τομπουλίδου, Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών  Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη». Σάββας Βακιρτζής, Σεφ, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.201717

Η Επιτροπή ανέδειξε 1ο νικητή τον Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» με τον «αλευρίσιο χαλβά», που μαγείρεψε η Χαρίκλεια Πετανίδου. 2ο νικητή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρωμνικού  Ξάνθης με  τον «τανομένον σορβά», που μαγείρεψαν η Ελένη Πετροπούλου, η Ελισάβετ Πετροπούλου, η Σταυρούλα Πολυχρονιάδου, η Στέλλα Παπαδοπούλου και η Ελένη Πολυχρονιάδου. 3ο νικητή τον  Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με το «Πόρτζ», που μαγείρεψε η Παρθένα Μισαηλίδου.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.2017.3

Το βραβείο του κοινού κέρδισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης με το «Μακαρίνα» που μαγείρεψαν η Μελπομένη Παπαδοπούλου, η Βίκυ Κυριακίδου, η Βαρβάρα Βέρτη και η Γεωργία Αποστολίδου.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.201714

Οι νικητές πήραν ως έπαθλο χειροποίητα «Ξυλάγγεια», φιλοτεχνημένα από τον Άγγελο Τσιτηρίδη και τον Νικόλαο Μαυρίδη.

THRILORIO.PONTIKH.GASTRONOMIA.15.7.201713

Όλοι, όμως, οι διαγωνιζόμενοι έφυγαν νικητές από το διαγωνισμό, όχι μόνο για τα δώρα που πήραν, όπως η ποδιά μαγειρικής με το λογότυπο της Ποντιακής Γαστρονομίας του Θρυλορίου, η αναμνηστική χλαού (πλάστης), το ημερολόγιο του συλλόγου που αφορά την ποντιακή γαστρονομία και το έντυπο των εκδηλώσεων που φιλοξενεί τις συνταγές που διαγωνίστηκαν, αλλά, κυρίως, γιατί συνέβαλαν στην προσπάθεια του συλλόγου να κάνει στο ευρύ κοινό γνωστή την ποντιακή γαστρονομία, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.