Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης – απομάκρυνσης της βόμβας στο Κορδελιό της Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Μετά το τέλος της επιχείρησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είπε τα εξής: «Τέλος καλό, όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, βόμβας 1,5 μέτρου και 170 κιλών. Οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Ήταν πραγματικά, μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης. Απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 πολίτες.

KORDELIO.BOBMA.12.2.20176

Είναι μια επιχείρηση για την οποία: Υπήρξε υποδειγματική οργάνωση και συνεργασία και συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο. Κύλησαν όλα ομαλά και το σχέδιό μας υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Η πρωτόγνωρη αυτή επιχείρηση λοιπόν, της απενεργοποίησης της βόμβας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε κανένα στάδιο, δεν υπήρξε απολύτως καμία παρέκκλιση από το αρχικό σχέδιο κάτι που ίσως, φαντάζει επίσης, πρωτόγνωρο στη χώρα μας. Αποδείξαμε ότι με σχέδιο και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και τα καταφέραμε –όλοι οι φορείς– εξαιρετικά.

Θέλω λοιπόν, να συγχαρώ για την εξαιρετική επιχειρησιακή τους ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους όλους τους φορείς: Το Στρατό και συγκεκριμένα την Ομάδα Ναρκαλιευτών του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς. Την Ελληνική Αστυνομία. Την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την Πυροσβεστική. Τους Δημάρχους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα. Το ΕΚΑΒ. Τον ΟΑΣΘ. Όλα τα Νοσοκομεία. Τον ΕΚΕΠΥ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ. Όλες τις εθελοντικές ομάδες.

Ιδιαιτέρως, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τους εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέλω επίσης και κύρια, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμπολίτες μας για την εξαιρετική και άψογη συνεργασία τους. Καταλαβαίνω ότι υπήρξε αρκετή ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής, όμως η απομάκρυνση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλειά τους. Τους ευχαριστώ λοιπόν, για την υπευθυνότητα που επέδειξαν, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναλυτικά δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας πανικός, ούτε προκλήθηκε λόγω ανησυχίας κάποιο πρόβλημα.

KORDELIO.BOBMA.12.2.20173

 

Επαναλαμβάνω λοιπόν, όλα δούλεψαν ρολόι, όλα έγιναν εντός του χρόνου των τεσσάρων ωρών που είχαμε προβλέψει. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο τρόπος που δουλέψαμε, μεθοδικά, οργανωμένα, με συνεργασία, είναι οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας και στο μέλλον. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ. Υπερασπίζεται, διασφαλίζει και εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 12/02 η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών των Δήμων εντός της ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα τύπου ΑΝ-Μ64 του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση απενεργοποίησης και μεταφοράς της εν λόγω βόμβας.

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ευχαριστεί τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση αυτή και κυρίως: Το Διοικητή και το προσωπικό της 112 Ομάδας Ναρκαλιείας του ΤΕΝΞ. Το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη καθώς και τους αστυνομικούς. Το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης. Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ καθώς και τους εργαζόμενους του Οργανισμού για τη δωρεάν μεταφορά των πολιτών από τις περιοχές εντός της ζώνης των 1900 μέτρων. Τα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Την ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μίκρας.

Τέλος, ο Δήμος ευχαριστεί τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των ενδεδειγμένων περιοχών και την ψυχραιμία που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης».