Την κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2017 η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, με την παρουσία μελών και φίλων, αλλά των τοπικών αρχών στα γραφεία της στην οδό Παπανικόλα 16 στο κέντρο της προσφυγομάνας Καλαμαριάς.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, παρουσία του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του δήμου Καλαμαριάς, όπως επίσης και με τη παρουσία προέδρων και εκπροσώπων αδελφών ποντιακών σωματείων.

ENOSI.PONTION.KALAMARIAS.PITA.12.2.20171

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης, πλαισιωμένος από μικρά παιδιά των χορευτικών συγκροτημάτων, καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, όπως επίσης και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών που έδωσαν το παρών τους στην κοπή της βασιλόπιτας

ENOSI.PONTION.KALAMARIAS.PITA.12.2.20173

Στη συνέχεια ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την βασιλόπιτα, μετέφερε τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου ο οποίος επειδή ήταν εκτός Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να δώσει το παρών του και ευχήθηκε στο σύλλογο να έχει δημιουργική πορεία.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης τόνισε πως η Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα και καταφέρνει να έχει στις τάξεις του νέα παιδιά που μεταφέρουν την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου από γενιά σε γενιά.

ENOSI.PONTION.KALAMARIAS.PITA.12.2.20176

Ο Μανώλης Λαμτζίδης, εκπρόσωπος δημοτικής παράταξης στο δήμο Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στην ουσία της δουλειάς που κάνει ο σύλλογος όπως και οι άλλοι σύλλογοι στο τομέα της παράδοσης που δεν είναι ζώσα πραγματικότητα και θύμισε την ιστορία του Βασαρίωνα που ως γνήσιο τέκνο του Πόντου, ήταν ο πρόεδρος της Αναγέννησης στη Δύση. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Αντώνης Βικέντιος τόνισε πως οι ευχές που δίνει στο σύλλογο είναι όλα να πάνε καλά και γι’ αυτό οι άνθρωποι για να πετύχουν πρέπει να αγωνίζονται. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Τελίδης ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά για να πάμε τον ποντιακό ελληνισμό ένα σκαλί ψηλότερα.  

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, αναφέρθηκε στην επικείμενη παράσταση που θα δοθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με την ποντιακή επιθεώρηση «Ζωή και κότα με χαβίτς και κορκότα» και μάλιστα επειδή το θέατρο δόθηκε χωρίς αντίτιμο, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι μόνον 5 ευρώ. 

ENOSI.PONTION.KALAMARIAS.PITA.12.2.20174

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους των αδελφών ποντιακών σωματείων, ο Κώστας Παπαδόπουλος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», ο Γιώργος Λαζαρίδης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ο Ιορδάνης Σαλαπασίδης από τον Σύνδεσμο Φίλων Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και Θόδωρος Σαλαπασίδης από το σύλλογο παλαιμάχων του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Αλέξανδρος  Νεράτζης, από τον σύλλογο Απόλλων, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Αμπατζίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς Σωτήρης Γεωργιάδης.

ENOSI.PONTION.KALAMARIAS.PITA.12.2.20175

Το τυχερό κομμάτι της βασιλόπιτας έτυχε στο μικρό χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς. Το τυχερό κομμάτι από τα αρτίδια έτυχε στην μικρή Ευαγγελία Μούτσου.