Ένα τραγούδι για τη νέα καραντίνα, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του Κορωναϊού, μας ποσφέρουν Πόντιοι καλλιτέχνες, με τον τίτλο «Απέσ’ σ’ οσπίτ’ επέμ’ναμε», σε μία ιδέα και στίχους του Γιάννη Γκόσιου. Η προσπάθεια αυτή είναι η δεύτερη, μιας και στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας την Άνοιξη, είχε προηγηθεί το πρώτο μέρος.

Αναφέρει ο καλλιτέχνης Γιάννης Γκόσιος: Είμαστε εδώ για το χαμόγελο όλων! Το έχουμε ανάγκη και η μουσική στις δύσκολες στιγμές είναι ο γιατρός της ψυχής μας. Καλή δύναμη σε όλους! Θα περάσει κι αυτό! Ευχαριστώ θερμά όλους τους αγαπημένους φίλους και αξιόλογους καλλιτέχνες που άμεσα και με προθυμία ανταποκρίθηκαν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής, οι οποίοι είναι με σειρά ερμηνείας:

Γιάννης Τσιτιρίδης. Κώστας Πουτακίδης. Κώστας Θεοδοσιάδης. Γιώργος Ορφανίδης. Παναγιώτης Ασλανίδης. Τάκης Βαμβακίδης. Παναγιώτης Χωλόπουλος. Κούλης Τριανταφυλλίδης. Ανέστης Ιωακειμίδης. Στάθης Νικολαΐδης. Γιάννης Γκόσιος. Δημήτρης Ξενιτόπουλος. Γαβρίλος Σιδηρόπουλος.

Στίχοι: Γιάννης Γκόσιος. Μουσική: Παραδοσιακή. Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση - video: Nota Studio. Project - Παραγωγή: Γιάννης Γκόσιος. Λύρα: Αβραάμ Γκόσιος. Νταούλι: Γιώργος Κορτσινίδης.

Στίχοι στην ποντιακή διάλεκτο:

Απέσ' σ' οσπίτ' επέμ'ναμε και σην Θεσσαλονίκην

με το κακόν ντο εύρε μας πώς να πλερώνω νοίκι.

Έρθανε τα Χριστούγεννα έρθεν κι η καραντίνα,

αρ’ αποπίσ’ ελέπ’ ατο θα κλείν’νε την Αθήναν.

Το είκοσι επέρασεν και μουχαπέτ’ κανένα,

ας τερούμ’ αν θα τραγωδούμ’ και το εικοσιένα.

Refrain

Απέσ' σ' οσπίτ' επέμ'ναμε οφέτος αλλομίαν,

ατσαπά θα τελένομε αούτ' την ιστορίαν.