Έφυγε από κοντά μας, χτυπημένος από τις επιπτώσεις της νόσου του Κορωναϊού, ο Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας της διασποράς στη Ρωσία, Γιώργος (Γιούρι) Κοτσερίδης του Δημητρίου, σε ηλικία 70 χρόνων, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο στη ρωσική γλώσσα, αφιερωμένο στην ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας, αλλά και των χωρών της Σοβιετικής Ένωσης.

Το επίκεντρο των ερευνών του Γιώγου (Γιούρι) Κοτσερίδη, ήταν ο ελληνισμός των χωρών της Σοβιετικής Ένωσης, με αναφορά την ιστορία των προγόνων του από τον ιστορικό Εύξεινο Πόντο. Εξέδωσε 19 βιβλία, ενώ περισσότερα από 200 άρθρα του είναι δημοσιευμένα στον ηλεκτρονικό τύπο.

Ο Γιώργος (Γιούρι) Κοτσερίδης, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1951 στην πόλη Παυλοντάρ του Καζακστάν της τότε Σοβιετικής Ένωσης, όπου εξορίστηκαν οι γονείς του το 1942 και έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, χτυπημένος από τις επιπτώσεις του Κορωναϊού. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στην πόλη Παυλοντάρ και μετά το σχολείο και την στρατιωτική του θητεία, γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του, την περιοχή Κουμπάν στα ρωσικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Εκεί το 1978 αποφοίτησε από την ιστορική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της πόλης του Κρασνοντάρ.

Τα βιβλία του

Τα περισσότερα από τα βιβλία που έγραψε ο Γιώργος (Γιούρι) Κοτσερίδης έχουν τη θεματολογία τους, σχετικά με την ιστορία των Ελλήνων της περιοχής και του τόπου που έγινε γι' αυτούς η δεύτερη πατρίδα, «Ιστορία του χωριού Μερτσάνσκογιε» (2003), «Έλληνες στην ιστορία της περιοχής Κουμπάν» (2011), «Πόλη Κρίμσκ και η περιοχή της» (2013), «Στις μάχες του Α’ Παγκόσμιου πολέμου: Ρωσία, Κουμπάν, περιοχή του Κρίμσκ» (2014), «Ο πόλεμος στη γη των ηρώων» (2015), «Ιστορία του χούτορ Νοβοουκράγινσκι και των περίχωρων» (2018) κ.ά.

Με πληροφορίες από τον ιστορικό Βασίλη Τσενκελίδη