Παρέμβαση στην Πόλη και την Κυβέρνηση του Αμβούργου, κατέθεσαν ελληνικοί σύλλογοι του Αμβούργου, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν στην επιδιωκόμενη ονομασία πλατείας, δρόμου στο όνομα του Μουσταφά Κεμάλ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι σύλλογοι με τον τίτλο «Αμβουργέζοι Έλληνες», την οποία υπογράφει εκ μέρους των Hamburgert Griechen ο κ. Πάνος Δροσινάκης, αναφέρεται:

«22 Νοεμβρίου 2019

Σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρονται στην επιδιωκόμενη ονομασία μίας δημόσιας έκτασης (δρόμου, πλατείας, πάρκου κτλ.) στην Περιφέρεια του Κέντρου του Αμβούργου, αφιερωμένη στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

  1. Όλες οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι του Αμβούργου συμμετέχουμε στην προσπάθεια αποσόβησης και ακύρωσης αυτής της προσπάθειας.
  2. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να καταθέτουν επιθυμίες και αιτήματα στην Πόλη και την Κυβέρνηση του Αμβούργου, διατηρούμε όμως ταυτόχρονα το δικό μας δικαίωμα να διαφωνούμε και κάνουμε χρήση του, όπου και όπως εμείς το κρίνουμε απαραίτητο. Στην προκειμένη περίπτωση, που αφορά τον Μουσταφά Κεμάλ, έναν στρατιωτικό και πολιτικό που τον συνδέουμε με σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του 20ου αιώνα, το δικαίωμά μας αυτό μετατρέπεται σε υποχρέωση.
  3. Το αίτημα κατατέθηκε στην Περιφέρεια του Κέντρου του Αμβούργου πριν λίγους μήνες. Η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), μετά από τους απαραίτητους ελέγχους, δεν έλαβε αρχικά απόφαση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του Μουσταφά Κεμάλ με το Αμβούργο και παρέπεμψε στις 03.09.19 το θέμα στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό. Αυτή συζήτησε το θέμα στις 07.11.19, ομόφωνα αποφάνθηκε θετικά και επέστρεψε το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του Π.Σ., ο οποία θα πρέπει να ασχοληθεί εκ νέου με το αίτημα σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της. Η θετική ή αρνητική πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τελεσίδικα. Σε περίπτωση θετικής έκβασης και απόφασης, να ονομαστεί μία δημόσια έκταση έτσι, θα παραπέμψει το θέμα στην Περιφέρεια του Κέντρου, για να την εκτελέσει. Με μία σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να αποφανθούν αρνητικά τόσο η Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  4. Η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται από όλες τις Κοινότητες και τους Συλλόγους συλλογικά. Αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα δεν βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα και γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν.
  5. Σε επιτόπου παρέμβασή μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του της 21ηςΝοεμβρίου 2019, καταθέσαμε γραπτά και προφορικά μία σειρά ερωτημάτων, που αφορούν το θέμα και ευασθητοποιήσαμε με αυτόν τον τρόπο όλα τα κόμματα, ώστε να συμπεριλάβουν τις αντιρρήσεις και το σκεπτικό μας στην διαδικασία λήψης της απόφασης.
  6. Η επόμενη παρέμβασή μας θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ζητήσουμε, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους της άρνησής μας, να μην ληφθεί θετική απόφαση.
  7. Για πληροφορίες, που αφορούν τις παρεμβάσεις μας στο θέμα αυτό, μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε εμάς μέσω της διεύθυνσης μέιλ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στον Πάνο Δροσινάκη (+491724052451)”.