Πολύπλευρες εκδηλώσεις με έκθεση φωτογραφίας για τον Πόντο, αλλά και ομιλίες για τις αλησμόνητες πατρίδες του χθες και του σήμερα, διοργανώνονται από την Κυριακή 16 έως την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στην Κολωνία της Γερμανίας, με γενικό τίτλο «Πόντος – Αναστορώ κι Αροθυμώ».

Η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει ο σύλλογο Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες» είναι της Ελπίδας Αθανασιάδου και πραγματοποιείται στην Εκκλησία «Griechisch – Orthodoxe Kirchengemeinde, Urbanstr. 1, 50678, Koln – Deutz, και τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019.

KOLONIA.ATHANASIADOU.ELPIDIA.FOTOGRAFIA.16.6.20194

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη με δωρεάν ξενάγηση στα ελληνικά και στα γερμανικά.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Ναό θα γίνει παράκληση προς τον Πόντιο Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, παρουσία των Ιερών Λειψάνων Του, με χοροστασία του Θεοφ. Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου. Θα ακολουθήσει κέρασμα προς τους παρευρισκομένους.

KOLONIA.ATHANASIADOU.ELPIDIA.FOTOGRAFIA.16.6.20192

Το Σάββατο 22 Ιουνίου το απόγευμα θα γίνουν ομιλίες και συγκεκριμένα από τις 18.35 έως τις 19.15 η Βαρβάρα Χαραλαμπίδου, καθηγήτρια και ερευνήτρια θα μιλήσει με θέμα «Η προσφορά των Μοναστηριών στον Πόντο» και από τις 19.35 έως τις 20.15 ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, ερευνητής και συγγραφέας θα μιλήσει με θέμα «Η ζωή των Ελλήνων του Πόντου, μετά την ανταλλαγή του 1923». Θα ακολουθήσει κέρασμα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. 

KOLONIA.ATHANASIADOU.ELPIDIA.FOTOGRAFIA.16.6.2019

Όπως είπε στο site http://efxinospontos.gr/ Δημήτρης Κωνσταντινίδης, η έκθεση φωτογραφίας και οι ομιλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης, στόχο έχουν να ευαισθητοποιούσουν τους συνέλληνες ομογενείς στην περιοχή, αλλά και τους Γερμανούς για να μάθουν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, τον πλούτο της δημιουργίας για περισσότερο από 3000 χρόνια που διήρκησε η παρουσία τους στις αλησμόνητες πατρίδες μέχρι τον αναγκαστικό ξεριζωμό τους και να καταδείξουν τις ευθύνες των Τούρκων στη γενοκτονία.

Η έκθεση φωτογραφίας της Ελπίδας Αθανασιάδου «Πόντος – Αναστορώ και Αροθυμώ», θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου μετά την Θεία Λειτουργία.