Από όλες τις γωνιές της Ευρώπης ταξίδεψαν πάνω από 1.500 νέες και νέοι, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, ώστε να βρεθούν στην πόλη του Bietigheim - Bissingen, λίγο έξω από την πόλη της Στουτγάρδης στο κρατίδιο της Βάδυς Βυδεμβέργης και να πάρουν μέρος στο 38ο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ποντιακών χορών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) σε συνεργασία με τους 50 συλλόγους που βρίσκονται στη δύναμή της το απόγευμα του Σαββάτου 1 Ιουνίου 2019, στην EgeTrans Arena.
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 4
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Αναστάσιος Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης, «σε μία κατάμεστη αίθουσα στην οποία η συμμετοχή των θεατών ξεπέρασε τα όρια της τελευταίας δεκαετίας, τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων μας καταχειροκρότησαν τους νέους και τις νέες.
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 1
Η έναρξη του 38ο πανευρωπαϊκού φεστιβάλ ποντιακών χορών ξεκίνησε με δέηση στην μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων της γενοκτονίας από το Γέροντα Δαμασκηνό, μοναχό εκ νέας Σκήτης Αγίου Όρους μετά την συνοδεία του. 
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 6
Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι γράφθηκαν μετά από αίτημα της ΟΣΕΠΕ πριν από μερικούς μήνες και αφορούν τους νεκρούς της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά γράφοντε εκκλησιαστικοί ύμνοι για τους άταφους νεκρούς της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. 
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 2
Στη συνέχεια ακολούθησε το δρώμενο «Πόντος – χθες και σήμερα», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη, σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη και απαγγελία του ηθοποιού Τάσου Νούσια, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των συλλόγων μελών της ΟΣΕΠΕ, αφιερωμένο στην ζωή στο Πόντο έως την περίοδο της γενοκτονίας.
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 11
Παρουσιαστές του φετινού Φεστιβάλ ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Τάσος Νούσιας, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Αντώνης Νικηφορίδης και Στάθης Τσαϊρίδης, όπως επίσης και καλλιτέχνες από τη Γερμανία και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919 -2019).
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 7
Χαιρετισμό στο 38ο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ποντιακών χορών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη τους οποίους προσκάλεσε στο βήμα ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Πεχλιβανίδης απηύθυναν, ο Ανέστης Οσιπίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.
 
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 8
Εκ μέρους της Συντονιστικής Μαρία Παπαδοπούλου, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης.
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 9
Ο δήμαρχος του ΜπίτιγχαΪμ Jurgen Kessing, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Γερμανίας κ. ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) ποντιακής καταγωγής, ο Γέροντας Δαμασκηνός, Μοναχός εκ νέας Σκήτης Αγίου Όρους, η Εύα Παπαδάτου, διευθύντρια της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού Νικόλαου Τέρενς Κουΐκ.
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 3
Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε η Ελένη Λιανίδου, Ελληνίδα Πρόξενος στη Στουτγάρδη, κόρη του αείμνηστου Σίμου Λιανίδη, η οποία και κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ. 
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 10
Κυριακή
Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, η ΟΣΕΠΕ σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο του ΜπίτιγχαΪμ, παρουσίασε τo ντοκιμοντέρ η Μπάντα του Νίκου Ασλανίδη, η οποία έκλεισε με ιστορική αναφορά στον πολιτισμό του Πόντου. 
Στην συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση για την προώθηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
OSEPE.38.FESTIBAL.MPIGIGXAIM.DLTIO.1.6.2019 12
Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Bietigheim Βασίλειος Αμανατίδης για την μεγάλη του προσφορά στο ποντιακό στοιχείο και την τοπική κοινωνία της περιοχής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Dr. Αμανατίδης Βασίλης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου και ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ζαχαριάδης, ο οποίος και προλόγισε το ντοκιμαντέρ.
Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Χρήστος Χαζαρίδης».