1919 – 2019: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΪΜΑΡΗΣ

1919 – 2019: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Όπου αντήχησε το Licht - mehr Licht! του Γκαίτε, 100 χρόνια από τη διακήρυξη των αρχών του γερμανικού κοινοβουλευτισμού και της αποκήρυξης του Καϊζερικού μιλιταρισμού - αναδόχου του Κεμαλισμού, εμείς οι Έλληνες του Πόντου, για πρώτη φορά στις γειτονιές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, διαδηλώσαμε την αφοσίωσή μας στον αγώνα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανοιχτές κοινωνίες.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 2

Στο Μπούχενβαλντ ιχνηλατήσαμε τον ματωμένο δρόμο - αδέλφια των γενοκτονημένων προγόνων μας οι κολασμένοι του Ολοκαυτώματος, υποβληθήκαμε στο δέος της αθάνατης μαρτυρίας τους και καλέσαμε προσκλητήριο νεκρών, συντάσσοντας την ανέσπερη μας Μνήμη τ’ ανάντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 5

Εμείς, οι απόγονοι των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου, σαν χτες στο Νταχάου, στο Βερολίνο και στις 15 του Ιούνη στη Βαϊμάρη και στο Μπούχενβαλντ, θαρρετά στοιχηθήκαμε στην παρασημαντική των τοπίων, ένα μνημόρι ακόμη, μια δόση στο ατέρμον Χρέος.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 12

Η ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ, καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων της Γερμανίας, με την συμπαράσταση εκπροσώπων των Ευαγγελικών, Αρμενικών και Ασσυροχαλδαιικών κοινοτήτων Βαυαρίας - Θουριγγίας, οργάνωσαν στις 15.06.2019 Οικουμενικό μνημόσυνο των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορική ευαγγελική εκκλησία Χέρτα (Herder Kirche) της Βαϊμάρης.

 BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 8

Το τρισάγιο τελέστηκε από τον ένθερμο παραστάτη του ποντιακού ελληνισμού και εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, ενώ οι π. Sebastian Kircheis εκ μέρους της Ευαγγελικής Διακονίας και π. Sahak Sahakyan εκ μέρους της Αρμενικής, ανέγνωσαν χοροστατούντες, επιμνημόσυνες δεήσεις.

Η διερμηνεία των ελληνορθόδοξων προσευχών έγινε στη γερμανική γλώσσα από τη μαθήτρια Λαμπρινή Μαραζίδου.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 6

Ο Αλέξανδρος Λινός, εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Εταιρίας Βαϊμάρης, απευθύνει χαιρετισμό

Στην εκδήλωση, την οποία κάλυψαν για λογαρισμό των ελληνικών ΜΜΕ οι δημοσιογράφοι κ.κ. Παππάς Γιώργος και Πεταλίδης Φόρης, παραβρέθηκαν επίσης η κ. Janet Abraham, της Επιτροπής Ασσυρίων Μονάχου (Assyrische Sayfo Komitee München) όπως και ο κ. Αλέξανδρος Λίνος, της Ελληνογερμανικής Εταιρίας Βαϊμάρης.

BAYMARI.MPOYXEBALT.DASKAROLIS.THEODOROS.15.6.2019 14

Ο κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, Πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται στην υψηλή εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας στην οποία προΐστατο ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, κ. Δασκαρόλης Θεόδωρος, ο οποίος και χαιρέτησε την ημερίδα εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ ακολούθησε οι παρουσίες της κ. Κωνσταντινοπούλου Παναγιώτας, Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο και του Επίτιμου Πρέσβεως κ. Χρυσανθόπουλου Λεωνίδα, άπαντες λόγω και έργω υποστηρικτές του ποντιακού ελληνισμού στην Ευρώπη.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 13

Η Janet Abraham στη διάρκεια του χαιρετισμού της

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και η κ. Janet Abraham σημειώνοντας την υποχρέωση της Γερμανίας να ονοματίσει διακριτά τους Ασσύριους και του Έλληνες του Πόντου ως θύματα γενοκτονίας των ετών 1914 - 1923 και όχι μόνο τους Αρμένιους ονομαστικά. Τόνισε πως οι λαοί έχουν όνομα και είναι προσβλητική η συμπερίληψή τους στον όρο die Anderen. Ακόμη σημείωσε πως η σημερινή Τουρκία ναι μεν δε φέρει ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα των προγόνων της, θα φέρει όμως ακέραιη ευθύνη για ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον αν δεν αναγνωρίσει το παρελθόν της.

BAYMARI.MPOYXEBALT.KLAOUS.GALLAS.15.6.2019 7

Ο τελετάρχης της ημέρας, φιλέλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Klaus Gallas, σχολιάζοντας τα ιστορικά γεγονότα των γενοκτονιών Αρμενίων και Ελλήνων Μικράς Ασίας και Πόντου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ονομαστικής διάκρισης της γενοκτονίας των Pontos Griechen στον δημόσιο πολιτικό λόγο της Γερμανίας.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 9

Σε μία συμβολική επιλογή κατόπιν της τελετής οι παριστάμενοι, μεταξύ αυτών δεκάδες νεολαίοι, πορεύτηκαν το ματωμένο δρόμο (Blutstrasse), κατευθυνόμενοι στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλτ (Buchenwalt), ραίνοντας τη διαδρομή με λουλούδια.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 16

Η πορεία, με τη συντροφιά της Μνήμης των χιλιάδων θυμάτων του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί, κατέληξε στην Appelplatz, (πλατεία πρωινής αναφοράς κρατουμένων) όπου και δέχθηκε το εγκάρδιο καλωσόρισμα του κ. Harry Stein, διευθυντή του μουσειακού παραρτήματος του αλλοτινού κολαστηρίου.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 10

Ο κ. Harry Stein υποδεχόμενος την πολυπληθή ομάδα και τους αξιωματούχους συνοδούς αυτής, αναφέρθηκε στη δραματική ιστορία του σ.σ. Μπούχενβαλντ, των χιλιάδων θυμάτων του μεταξύ - αυτών και 700 περίπου Ελλήνων, ενώ εξήρε με συγκίνηση, την πρωτόγνωρη όπως σημείωσε, παρουσία τόσων πολλών νέων επισκεπτών στον μνημειακό τόπο του Μπούχενβαλντ.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 1

Η δε ομάδα νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Ντύσελντορφ, ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση και με την καθοδήγηση του κ. Παρασκευά Λαβασά, γραμματέα του σωματείου, απέδωσε εν χορώ το συμβολικό ποντιακό μοιρολόγι «την Πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα, λύουμα κι αρωθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ…».

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 3

Στο χαιρετισμό εκ μέρους της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ ο κ. Κωνσταντινίδης Δημήτρης, ευχαριστώντας τον κ. Harry Stein και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας, αυτούς των Ορθόδοξων δογμάτων, όπως και κάθε φορέα που συμμετείχε στην ημερίδα, σημείωσε την οφειλή του ποντιακού ελληνισμού να παρέμβει στα γερμανικά φόρουμς προκειμένου να εγκατασταθεί η διάκριση του όρου Pontos Griechen αντί της γενικότητας die Anderen (οι λοιποί), κάθε φορά που γίνεται αναφορά στις γενοκτονίες Αρμενίων και χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 4

Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας

Στη διάρκεια της παραμονής στην Appelplatz, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας στεφάνι κατέθεσε ο Πρέσβης κ. Δασκαρόλης Θεόδωρος, ενώ εκ μέρους της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ και των 20 ποντιακών σωματείων που στήριξαν την ημερίδα, στεφάνι με τη σήμανση nie wieder Holocaust, nie wieder Genozide (ποτέ πια Ολοκαύτωμα, ποτέ πια Γενοκτονία), κατέθεσαν ο κ. Τσορακλίδης Γιώργος, με τη συμπαράσταση της Γενικής Προξένου κ. Κωνσταντινοπούλου Παναγιώτας.

BAYMARI.MPOYXEBALT.15.6.2019 11

Την ευγενή του φιλοξενία ο κ. Stein συμπλήρωσε με την ξενάγηση στους χώρους του πρώην σ.σ Μπούχενβαλντ, μάλιστα δε συνεπικουρούμενος από τον κ. Δασκαρόλη, ο οποίος εντυπωσίασε με τις σχετικές του γνώσεις και την άψογη χρήση της γερμανικής γλώσσας.

Συμπερασματικά, η τιμητική ανταπόκριση τόσο των ελληνικών θεσμών, όσο και των γερμανικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, επικύρωσε την πρόθεση της ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ και των συμμετασχόντων ποντιακών σωματείων, να δημιουργήσουν δίαυλο διαλόγου με την ιστορική σημειολογία τόσο της πόλης Βαϊμάρης, όπου το 1919 επιτεύχθηκε η πρώτη δημοκρατική και συνταγματική συνεννόηση της Ομόσπονδης Γερμανίας, αλλά και του μνημειακού σ.σ Μπούχενβαλντ.

Η εξωστρεφής πολιτική διάδραση, οι ευρύνοες συνεργασίες και η εν γένει σύνταξη του ποντιακού ελληνισμού στους διαχρονικούς αγώνες των κοινωνιών για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα, ανάγει την καλή μαρτυρία του ποντιακού ελληνισμού και επικαιροποιεί με ορθούς πολιτικούς όρους το Ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η ΕγΓ της ΟΣΕΠΕ και οι Σύλλογοι Ποντίων: Aachen – Backnack – Ludwigshafen -  Bielefeld – Bonn / Siegburg – Dortmund – Duisburg – Düsseldorf – Essen – Frechen Hagen – Herten – Köln – Krefeld – Lüdenscheid – Maintal – Nürnberg – Offenbach – Wernau – Wuppertal