Στο δυτικό Πόντο, στην αρχαία Παφλαγονία και συγκεκριμένα στην αρχαία Αδριανούπολη που σήμερα ανήκει στο δήμο Εσκίπαζάρ του νομού Καράμπιουκ, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών η αρχαιότερη εκκλησία και φαίνεται πως μας πηγαίνει 1.500 χρόνια πίσω.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Karabük Ersin Çelikbaş,  μιλώντας σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την ανακάλυψη αυτό ανέφερε πως πως η εκκλησία που χρονολογείται στον 5ο αιώνα είναι όντως μία από τις πιο παλιές στην περιοχή.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψιν την κατασκευή εκκλησιών στην Ανατολία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα. Υπάρχουν στοιχεία σε δύο μοναστήρια στο Εσκιπαζάρ. Κατά την έρευνά μας έχουμε την ευκαιρία να μελετάμε την ύπαρξη αυτών των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η τοποθεσία της εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχει μήκος περίπου 20 μέτρων και διαθέτει σημαντικές επικαλύψεις στο δάπεδο» και συνέχισε:

ANDRIANOUPOLI.EKKLHSIA.DYTIKOS.PONTOS

«Εντοπίσαμε επίσης ξεχωριστές φιγούρες στα μωσαϊκά. Στο σημείο αυτό υπήρχε μια μεγάλη αρχαία πόλη μετά τον τέταρτο αιώνα. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη για τον αρχαίο χριστιανικό κόσμο. Ξέρουμε πως οι Χριστιανοί επισκέφτηκαν εδώ τον Κόλπο της Αμάσρα (σ.σ. η ελληνική πόλη Άμαστις) και την Αδριανούπολη. Στη συνέχεια πήγαιναν και στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Αδριανούπολη δημιουργήθηκε τον πρώτο αιώνα και λειτούργησε ως αποικία μέχρι τον όγδοο αιώνα.

Πηγές:

http://www.hurriyetdailynews.com/early-anatolian-church-found-in-karabuk-126828

http://www.huffingtonpost.gr/entry/anakaleftheke-christianike-ekklesia-1500-eton-sten-anatolia_gr_5a7b3ebde4b044b382189449?utm_hp_ref=gr-culture