Την απάντησή της στη γραπτή ερώτηση που είχε απευθύνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι με θέμα την ανάγκη προστασίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση
Στην ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος, αναφέρει πως σε συνέχεια των δηλώσεων του Πάπα Φραγκίσκου ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, ο μουφτής της Άγκυρας δήλωσε ότι θα επισπεύσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγία Σοφία, κτίσμα του 6ου αιώνα μ.Χ. και σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης επί αιώνες, λειτουργεί ως μουσείο από τη δεκαετία του 1930, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ από το 1985 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πρόσφατες αυτές δηλώσεις του μουφτή έρχονται να προστεθούν σε σειρά παραβιάσεων της Τουρκίας σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:
– Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να προστατεύσει την Αγία Σοφία από τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στα πλαίσια και του άρθρου 3 παράγραφος 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπει την προώθηση των αξιών της Ένωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο;

Απάντηση
Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει: Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρεται σε αυτές συστηματικά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την έκθεση προόδου του 2014.
Η Τουρκία ως υποψήφια χώρα οφείλει να εξασφαλίζει σε επίπεδο δικαίου και στην πράξη τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκεύματος. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να θίγει το ζήτημα στην Τουρκία και να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας στον τομέα αυτό.