Στη Βιέννη της Αυστρίας θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 25 μέχρι και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 η 22η γενική συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με κεντρικό θέμα «Ιστορικές Κοινότητες Ορθοδόξων στην Ευρώπη και στην κόσμο».

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα σε αίθουσα του παλαιού δημαρχείου της Βιέννης.

Την Παρασκευή το πρωί θα γίνει η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ. Στις 16.30 το απόγευμα θα γίνουν εισηγήσεις διακεκριμένων καθηγητών για το κεντρικό θέμα της συνέλευσης για τις «ιστορικές κοινότητες ορθοδόξων στην Ευρώπη και τον κόσμο», ενώ το Σάββατο θα γίνει εκλογή γενικού γραμματέα και συμπλήρωση μελών των οργάνων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.

Επικρατέστερος για τη θέση του γενικού γραμματέα είναι ο Θεσσαλονικιός βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, σήμερα αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Στις Βρυξέλλες

DSO.BRIXELES.DSC 0050

Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) υπό τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Αμανατίδη και τους συμβούλους της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστα Μυγδάλη και Καθ. ValeryAlekseev, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2015, συνάντηση με τους συμπροέδρους της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα (FoRB & RT) κ.κ. PetervanDalen και DennisdeJong, καθώς και με την επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία (USCIRF) Δρ. KatrinaLantosSwett.

Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο ενώ ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη  προστασίας των χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

DSO.BRIXELES.DSC 00501

Κατά την ομιλία του, εξάλλου, σε πυκνό ακροατήριο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα (FoRB & RT), ο κ. Αμανατίδης τόνισε μεταξύ των άλλων την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών πρωτοβουλιών του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου όλων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το έτος 2016.