Η απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης των μαθημάτων ρωσικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Aleksey Popov, του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαυροσκούφη, της Πρόεδρου του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ, Καθηγήτριας Αγγελικής Κοιλιάρη, του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», Ομότιμου Καθηγητή Ιωάννη Καζάζη και του Διδάσκαλου της Ρωσικής στο ΑΠΘ, Δρ. Δημήτρη Φωτιάδη.

 

Τα διπλώματα παρακολούθησης παρέδωσαν στην τάξη των προχωρημένων φοιτητών ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας και στην τάξη των αρχαρίων, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, AlekseyPopov. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές απήγγειλαν ποιήματα Ρώσων ποιητών και τραγούδησαν ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια, σε πολύ ζεστό και ευχάριστο κλίμα.

Διδασκαλία ξένων γλωσσών

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προσφέρονται από το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ, δωρεάν και σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματος, μαθήματα της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής γλώσσας για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια, προσφέρονται διατμηματικά και δωρεάν μαθήματα ρωσικής, τουρκικής και γερμανικής γλώσσας σε φοιτητές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον ύστερα από εσωτερική ηλεκτρονική προκήρυξη.

Τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας προσφέρονται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ». Για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 λειτούργησε ένα τμήμα αρχαρίων και ένα προχωρημένων. Συνολικά, παρακολούθησαν τα μαθήματα 68 φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 170.

Η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας πραγματοποιείται στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου CanakkaleOnsekizMart της Τουρκίας. Το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 λειτούργησε ένα τμήμα αρχαρίων και συνολικά παρακολούθησαν 25 φοιτητές, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 210. Τα διατμηματικά μαθήματα της γερμανικής γλώσσας (τρία τμήματα αρχαρίων και ένα προχωρημένων) παρακολούθησαν 150 φοιτητές, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 350.