Την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολίας παρουσίασε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), στην Ελληνοαμερικανική Ακαδημία στο Deerfield του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η παρουσίαση έγινε δυνατή χάρις στην πρόσκληση που έγινε από την διευθύντρια του σχολείου, Βούλα Σελλούντου και ομιλητής ήταν Ρον Λεβιτσκι, συνταξιούχος δάσκαλος Ιστορίας, ενώ βοήθησε και ο ιδρυτής του κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρασία και τον Πόντο, την περασμένη χρονιά το Κέντρο εξέδωσε δύο διδακτικά βοηθήματα: «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου» για σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης και «Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων, 1914-1923». Ο κάθε ένας από αυτούς τους οδηγούς ήταν η βάση της παρουσίασης – μία για τους μαθητές της στοιχειώδους βαθμίδας και άλλη μία για τους μαθητές του Γυμνασίου. Οι νεότεροι μαθητές (10 - 12 ετών) έκαναν μια εισαγωγή στην ιστορία της μετανάστευσης - αποίκισης από την κυρίως Ελλάδα (9ος και 8ος Αιώνας π.Χ.) διασχίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος και κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας, που ακολουθήθηκε από περαιτέρω μετακίνηση και εγκατάσταση κατά μήκος και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος). 

Ο κ. Λεβίτσκι μίλησε και συζήτησε για τις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, οι οποίες και έγιναν σημαντικά εμπορικά κέντρα. Φημισμένες πόλεις που ιδρύθηκαν στην Μικρά Ασία και τον Πόντο, ήταν η Σινώπη, η Τραπεζούντα, η Μίλητος, η Έφεσσος, η Σμύρνη. Αυτές οι κοινότητες διατήρησαν έναν ακμάζοντα πολιτισμό για χιλιετίες, μέχρι που καταστράφηκε από τη Γενοκτονία στις αρχές του 20ου Αιώνα. Οι μαθητές, επιδεικνύοντας μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση της ιστορίας, συζήτησαν για το πώς αυτή η Ελληνική παρουσία συνεισέφερε στην ανάπτυξη της επιστήμης, στα μαθηματικά και στη φιλοσοφία. 

Μετά από την απαραίτητη πληροφόρηση που παρουσιάστηκε σχετικά με την ανάπτυξη του Ελληνικού Πολιτισμού στην Μικρά Ασία και τον Πόντο, η περίοδος της παρουσίασης με τους μαθητές του Γυμνασίου επικεντρώθηκε στην Γενοκτονία κατά των Ελλήνων που έγινε στις αρχές του 20ου Αιώνα. Αυτή η Γενοκτονία, από το 1913 έως το 1923, ενορχηστρώθηκε από δύο διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις – του Κινήματος των Νεοτούρκων και του καθεστώτος του Μουσταφά Κεμάλ. Σκοπός και των δύο ήταν, το ξερίζωμα της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, καθώς και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, σε μία προσπάθεια να μεταβάλλουν την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε ένα εθνικά καθαρά τουρκικό κράτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης μετά την παρουσίαση, ο κ. Μαυρόπουλος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την γνώση του κ. Λεβίτσκι σχετικά με την Ελληνική ιστορία και την ικανότητά του να εμπλέξει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στη διάρκεια των δύο εκπαιδευτικών περιόδων. Η επικεφαλής του σχολείου Βούλα Σελλούντου, ζήτησε από τον κ. Λεβίτσκι να επαναλάβει την παρουσίασή του στο σχολείο και στο μέλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες για τις σχολικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.hellenicresearchcenter.com, ή να επικοινωνήσουν με τον  Γιώργο Μαυρόπουλο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μετάφραση Γιάννη Κωσταντινίδη, μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Χενιτέας Σικάγου