Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν… «Από την Πόλη στην Ανατολή» στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ. Το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 20:00, οι τηλεθεατές γνωρίζουν τη Σμύρνη, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές της Μαρίας Εκμεκτσίογλου.

 

Πρώτος σταθμός, η πλατεία Κονάκ με το ιστορικό ρολόι – σύμβολο της πόλης, που αποτελεί σημείο συνάντησης και τόπος περιπάτου για τους Σμυρνιούς. Από εκεί, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου «κατηφορίζουμε στην κλειστή αγορά Κεμέραλτι, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπου η Μαρία πιάνει κουβέντα με τους εμπόρους, αγοράζει μπαχαρικά, συνομιλεί με τους τεχνίτες που φτιάχνουν μπακίρια και κάνει μια στάση για να φάει το περίφημο σάντουϊτς με κοκορέτσι.

 SMIRNI.EKMETSIOGLOU.ALFA.02.05.20153

Αφήνουμε την αγορά και κάνουμε βόλτα την ιστορική προκυμαία. Άμαξες με αλογάκια, αμέτρητα καφέ, πολυτελή ρεστοράν συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Στη συνέχεια, ανηφορίζουμε στην παλιά γειτονιά της Σμύρνης, με τα γραφικά σπίτιακαι τα υπέροχα αρχοντικά, και επισκεπτόμαστε το κάστρο Καντιφέ Καλέ («βελούδινο κάστρο»). Το Καντιφέ Καλέστέκει πάνω από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνης, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα στην πόλη. Η Μαρία κάνει βόλτες στα υπαίθρια μαγαζάκια και πιάνει κουβέντα με τις γυναίκες που φτιάχνουν κιλίμια.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται με μια στάση στο ασανσέρ που θα μας ανεβάσει στο ψηλότερο σημείο της πόλης για να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα. Το ασανσέρ αυτό είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Σμύρνης και χτίστηκε το 1907 προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή Χαλίλ Ριφάτ, καθώς οι διαβάτες μέχρι τότε έπρεπε να ανεβαίνουν 155 σκαλιά.

Ακόμα, η Μαρία, παρέα με τον αρχαιολόγο Αχμέτ Ουχρί, μας ξεναγούν στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο, η σεφ βρίσκει ένα παλιό μπακάλικο απ’ όπου ψωνίζει υλικά για να φτιάξει αυγά με σουτζούκι, στην πλατεία της περιοχής και να κολατσίσει μαζί με την ομάδα της.

Στα Βουρλά και Αλάτσατα

Επόμενος σταθμός ταΒουρλά,όπου μπαίνουμε στο σπίτι του Σεφέρη και από εκεί ταξιδεύουμε στα Αλάτσατα,όπου επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, με το περίφημοτέμπλο που κατασκεύασε ο Ιωάννης Χαλεπάς, πατέρας του Γιαννούλη Χαλεπά. Στα Αλάτσατα,
η Μαρία μαγειρεύει μια αλατσατιανή μακαρονάδα, στην αυλή ενός σπιτιού, κάτω από τις ανθισμένες
λεμονιές. Στη συνέχεια, κάνουμε βόλτα στα σοκάκια με τα ωραία καφέ, στους Μύλους, σήμα κατατεθέν της πόλης και καταλήγουμεστο περίφημο παζάρι της πόλης, όπου
η σεφ
τηγανίζει ψάρια μέσα σε καντίνα.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Μαρία στην Έφεσο και το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο».