Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν την αρχαία πόλη Παλμύρα από το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου μετά από μάχες με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η οργάνωση κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη την πόλη.

Νωρίτερα σήμερα, η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και «να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά» της Συρίας.

Απομάκρυνση αγαλμάτων

Νωρίτερα και εν όψει του κινδύνου εκατοντάδες αγάλματα έχουν μεταφερθεί από την ιστορική συριακή πόλη της Παλμύρας σε τοποθεσίες ασφαλείας ώστε να διασωθούν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής διεύθυνσης αρχαιοτήτων.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ δήλωσε πως «εκατοντάδες και εκατοντάδες αγάλματα που ανησυχούσαμε ότι θα συντριβούν και θα πωληθούν βρίσκονται τώρα σε ασφαλείς τοποθεσίες», αλλά όπως τόνισε «φοβόμαστε για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν», πρόσθεσε ο Αμπντουλκαρίμ και κατέληξε: «Αυτό είναι μια μάχη ολόκληρου του κόσμου».

Syria Ramanti

 

Ιρακινοί εγκαταλείπουν το Ραμάντι περνώντας από μία πρόχειρη γέφυρα του Ευφράτη, αφού οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης τους