Ημερίδα για τις «απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης το 1964: Ορόσημο για την ομογενοποίηση της τουρκικής κοινωνίας», διοργανώνουν η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και το πανεπιστήμιο BILGI της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα).

Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 το πρωί του Σαββάτου με καλωσόρισμα από τους Ilay Romain Ors και Νικόλαο Ουζούνογλου και χαιρετισμό εκ μέρους του σωματείου απελαθέντων Ελλήνων υπηκόων εκ Τουρκίας. Στη συνέχεια ο Σταύρος Ανεστίδης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, θα μιλήσει για τις «απελάσεις του 1964: Βιβλιογραφική προσέγγιση». Στη συνέχεια στην ενότητα, διερευνήσεις, ερμηνείες και αναλυτικές προσεγγίσεις, η Αιμιλία Θεμοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, τμήμα τουρκικών σπουδών, θα μιλήσει για την «οικονομική πολιτική της Τουρκίας έναντι των Ελληνορθοδόξων και οι επιπτώσεις της στις Απελάσεις του 1964 – 1965», ο Αλέξανδρος Ναυπλιώτης, δρ. διεθνούς ιστορίας θα αναπτύξει το θέμα «οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας: το διεθνές πλαίσιο των Απελάσεων του 1964», η Χριστίνα Βαμβούρη, ερευνήτρια ιστορίας θα μιλήσει για τον «ρόλο του ελληνικού τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», η Μαρία Καζαντζίδου, ερευνήτρια του ιστορικού αρχείου προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, θα αναπτύξει το θέμα «οι Ρωμιοί απελαθέντες της Πόλης στη Θεσσαλονίκη και ο Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, καθηγητής ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, τμήμα ιατρικής, θα μιλήσει για την «μετάδοση του τραύματος του εκπατρισμού στις επόμενες γενιές των Κωνσταντινουπολιτών».

Στη συνέχεια η ημερίδα θα συνεχιστεί με την εμπειρία των Απελάσεων στη Νέα Γενιά της Εποχής με μαρτυρίες των Νικόλαου Ζαχαριάδη, Αντωνίου Θήριου, Κωνσταντίνου Ιβράκη, Λίτσας Κλουκίνα και Καίτης Μπάχλα.

Στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «οι απελάσεις μισόν αιώνα μετά: Αναστοχασμός και σκέψεις για το μέλλον», θα μιλήσουν οι, Ilay Romain Ors (επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Bilgi), Samim Akgonul (καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου), Cengz Aktar (καθηγητής πανεπιστημίου Bilgi), Elcin Macar (καθηγητής πανεπιστημίου Yildiz) και Νικόλαος Ουζούνογλου, πρόεδρος της Οι.Ομ. Κωνσταντινουπολιτών.