ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ 

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στην Μαριούπολη όπου κατοικεί συμπαγής πληθυσμός ελληνικής καταγωγής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιθέσεις ρωσόφωνων ανταρτών και για το λόγο αυτό την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 έγινε ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

Η σύσκεψη έγινε υπό την υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Κοτζιά και αφορούσε την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνθήκες ασφαλείας των Ελλήνων ομογενών που διαμένουν εκατέρωθεν της γραμμής των εχθροπραξιών, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στη σύσκεψη κλήθηκαν και πήραν μέρος τόσο ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος, όσο και ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Κωνσταντίνος Τσάκωνας. 

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, της παροχής προξενικής συνδρομής στους ομογενείς και της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μαριούπολη. 

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η άμεση συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσης, η οποία με εντολή του υπουργού Εξωτερικών επιφορτίστηκε με την κατάρτιση προληπτικού σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης των ελληνικής καταγωγής πολιτών σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή της Μαριούπολης. 

Όπως είπε στο efxinospontos.gr ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες, έχοντας επικοινωνία τόσο με την ουκρανική πλευρά, όσο και με τη ρωσική, για να προστατευθούν όσο είναι δυνατόν οι ελληνικής καταγωγής πολίτες, αλλά έχουμε καταρτίσει σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Η Ελλάδα έχει εμπειρία και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τους ομογενείς με κάθε τρόπο.