Τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας σήμερα στην πρώτη, μετά από σχεδόν ένα αιώνα, πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην Σμύρνη με την ευκαιρία της μνήμης του πρώτου Επισκόπου της, Αγίου Βουκόλου, υπογραμμίζοντας πως εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης». 

Οπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ». 

Η Θεία Λειτουργία

H Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης στον ανακαινισμένο από το δήμο Σμύρνης Ναό του Αγίου Βουκόλου, στην περιοχή Μπασμανέ. Ο ναός οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης και αναφέρεται ως η μοναδική ρωμαίικη εκκλησία που διασώθηκε το 1922, γιατί μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ και αργότερα χρησιμοποιείτο ως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας. «Η πολυπολιτισμικὴ Σμύρνη αποτελεί διαχρονικὸ καστροφύλακα μνήμης και βιώσεως της σωτηριώδους διδασκαλίας και της Ορθοδόξου μαρτυρίας του ευσεβούς μας Γένους», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο και χαρακτήρισε την Σμύρνη «πόλη της δημιουργίας και της ευημερίας, αλλά και του θρύλου και του πόνου , του σπαραγμού και της οδύνης».

Σημείωσε με νόημα ο κ. Βαρθολομαίος: «Βρισκόμεθα ενώπιον των μαρτύρων και της μαρτυρίας». Και αν, κατά τον Σμυρναίο Σεφέρη, είπε, «κάθε απομεινάρι (στην Σμύρνη) περνάει απαρατήρητο», για μας, συνέχισε με τρεμμάμενη φωνή, τους κληρονόμους της μνήμης και της ιστορίας, κατά την Σμυρναίαν Ξανθίππη Αναστασιάδου, «το απομεινάρι αυτὸ χρειάζεται σεβασμὸ και ευαισθησία, προσεκτικὴ επισήμανση καὶ της τελευταίας πέτρας... κάθε άλλη αντιμετώπισης μοιάζει με ύβρι και βλασφημία».

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το δήμαρχο Σμύρνης, Αλί Κοτζάογλου, ο οποίος  ήταν παρών στην Θεία Λειτουργία, για τη διάσωση του ναού του Αγίου Βουκόλου και την ανακαίνισή του. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, που πήρε πριν ενάμισυ χρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επανασυστήσει την Ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης και να τοποθετήσει ιερατικό προϊστάμενο τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ο οποίος, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό την πρόεδρο Θεοδώρα Χατζούδη επιτελούν λειτουργικὸ και ευρύτερο εκκλησιαστικὸ έργο τόσο γιὰ τους εναπομείναντας ομογενείς και τους απογόνους τους , όσο και για άλλους Ορθοδόξους που βρίσκονται στην Σμύρνη. «Είμαστε εδώ στην Σμύρνη, λίγοι, αλλά και αμέτρητοι, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, ελπίζουμε, είμαστε μια συνέχεια, ή η συνέχεια...» τόνισε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.

Ποιοί παρέστησαν 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάρα πολλοί απόγονοι προσφύγων, που έφτασαν στην Σμύρνη από την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης. Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Κορωνείας (Εκκλησία Ελλάδος) Παντελεήμων, ο οποίος είναι Μικρασιατικής καταγωγής. Επίσης, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Θεόδωρος Ν. Τσακίρης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, ο δήμαρχος Σμύρνης Αλί Κοτσάογλου, τον οποίο ευχαρίστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την ανακαίνιση του ναού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων Γιώργος Αρχοντάκης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση της εικόνας των τριών μεγάλων Αγίων, Βουκόλου, Πολυκάρπου και Φωτεινής, της Σμύρνης . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Ναού μία μυρτιά και άναψε ένα καντήλι στο σημείο, που κατά την παράδοση ήταν ο τάφος του Αγίου Βουκόλου.