Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, υπό τους ήχους του ρωσικού εθνικού ύμνου, έγιναν χτες με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ημέρα που οι μεγάλες δυνάμεις καθόρισαν τη μοίρα της Ευρώπης για τα επόμενα 50 χρόνια και ουσιαστικά είναι ένα «αντίγραφο» της περίφημης φωτογραφίας από τη Διάσκεψη της Γιάλτας, τον Φεβρουάριο του 1945, στην οποία συμμετείχαν ο Στάλιν, ο Τσόρτσιλ και ο Ρούζβελτ

Το ορειχάλκινο άγαλμα ζυγίζει 10 τόνους, έχει μήκος έξι μέτρων και το ύψος του ξεπερνά τα τρία. Βρίσκεται κοντά στο μέγαρο Λιβάντια όπου από τις 4 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1945 φιλοξενήθηκε η Διάσκεψη των μελλοντικών νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ.

Όπως είναι γνωστό, στην ιστορική Διάσκεψη της Γιάλτας ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη της Ευρώπης και τις ζώνες επιρροής τους για τα επόμενα 50 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως το άγαλμα του Στάλιν έχει ύψος 3,30 μέτρα και ξεπερνά κατά 10 εκατοστά τα αγάλματα των Ρούζβελτ και Τσόρτσιλ. Όμως στην πραγματικότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ψηλότεροι.

Αντιδράσεις

Ομως η ανέγερση αυτού του μνημείου προκάλεσε την διαμαρτυρία των Τατάρων της Κριμαίας, η πλειοψηφία των οποίων  των περασμένο Μάρτιο είχαν αντιταχθεί στην προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, και μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα. Όπως ανάφερε ένας από τους βουλευτές των Τατάρων στο κοινοβούλιο της Κριμαίας «ο Στάλιν ενσαρκώνει για τους Ουκρανούς, τους Τάταρους της Κριμαίας και πολλούς άλλους λαούς, το εγκληματικό τρομοκρατικό καθεστώς που εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους». Το μνημείο είχε φιλοτεχνηθεί πριν από 10 χρόνια από τον Ρώσο γλύπτη Ζουράμπ Τσερετέλι για τους εορτασμούς των 60 ετών από τη Διάσκεψη της Γιάλτας. Τότε όμως οι αρχές της Κριμαίας αρνήθηκαν να το τοποθετήσουν στο προβλεπόμενο σημείο λόγω των έντονων διαμαρτυριών των Τατάρων που συνιστούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου. Οι Τάταροι της Κριμαίας εκτοπίστηκαν το 1944 από τον Στάλιν με την κατηγορία της συνεργασίας με τους Ναζί. Τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στα χωριά τους μετά την Περεστρόικα και έγιναν Ουκρανοί πολίτες με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, το 1991.