Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Ελληνίδων εξ Ανατολής, έγινε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, ήταν όλοι εκεί, Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, σε μια κοινή ημέρα μνήμης, όλοι μαζί, όπως ταιριάζει στα θύματα της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού, τελέσθηκε με πλήθος κόσμου να παρίσταται, αποτίοντας τον πρέποντα σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα της ιστορίας και απαράγραπτο έναντι της ανθρωπότητας.

PERAIA.GENOKTONIA.MANOS.2.6.20185

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης, δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών και ο Γεώργιος Μάνος, συγγραφέας.

PERAIA.GENOKTONIA.MANOS.2.6.20184

Ο Γεώργιος Μάνος

Στο  καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν, η χορωδία του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.,  ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» με χορούς Πόντου, ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας με χορούς Προποντίδας, ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας με χορούς Μικράς Ασίας και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μηχανιώνας με χορούς Δυτικής Θράκης.

PERAIA.GENOKTONIA.2.6.20183

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, με συντονίστρια την πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Περαίας, Νίτσα Κάλφα, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου.

Στον αγώνα για τη Διεθνοποίηση και Αναγνώριση του ιερού ζητήματος της Γενοκτονίας είναι ανάγκη να ενώσουμε την προσπάθειά μας όλοι οι απόγονοι των διασωθέντων Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Καππαδόκες. Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα κανείς δεν περισσεύει, επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.