Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια ποντιακών τραγουδιών, Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου σε ηλικία 97 ετών η οποία γεννήθηκε στο χωριό Υφανταί Ροδόπης τα πρώτα χρόνια μετά την έλευση των γονέων της Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα.

Η κηδεία της Αλεξάνδρας Ξενοδοχίδου έγινε την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026 από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Υφαντών στις 18.30 μ.μ. και ακολούθησε η ταφή στα κοιμητήρια του χωριού Υφανταί Ροδόπης, όπου ζούσε.

Η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου, με καταγωγή των γονέων της, Κοσμά από το Αμπουλβαράτ ή Απουλτάτ του Καρς και Μαρίας το γένος Γιαχουστίδη, είχε έφεση στο τραγούδι και από πολύ μικρή ασχολήθηκε με αυτό, αν και το κύριο επάγγελμά της ήταν η αγροτική εργασία.

Μαζί με τον λυράρη Χρήστο Σιδηρόπουλο από το 1950 έως το 1980 Σιδηρόπουλο τραγουδούσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής αφήνοντας μία σειρά σημαντικών εκπομπών ως παρακαταθήκη για την ποντιακή μουσική παράδοση.

Μουσικά άλμπουμ στη δισκογραφία, έκανε με τον Δημήτρη Κουγιουμτζίδη, τον Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον Παναγιώτη Ασλανίδη.

Η Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου τιμήθηκε για την προσφορά της στο ποντιακό τραγούδι και στην ποντιακή μουσική παράδοση, στο πλαίσιο του 10ου παιδικού – εφηβικού φεστιβάλ ποντιακών χορών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΣΠΟΣ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος το 2018.

Με την αναγγελία της απώλειας της Αλεξάνδρας Ξενοδοχίδου, ο Κώστας Παπουτσίδης λυράρης και τραγουδιστής και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετώ την Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου. Αν και δεν είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά, η παρουσία της ήταν για όλους μας ένας αναντικατάστατος κρίκος με την παράδοση μια φωνή που έγινε κομμάτι της ιστορίας μας.

Υπήρχε κάτι το μοναδικό στον τρόπο που ερμήνευε. Δεν τραγουδούσε απλά· μετέφερε τον καημό, τη νοσταλγία και την αρχοντιά του Πόντου. Κάθε φορά που άκουγα τη φωνή της, ένιωθα πως το παρελθόν μας ζωντάνευε μπροστά μου. Ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες, αυθεντικές φωνές, από εκείνες που δεν ακούς απλώς, αλλά τις νιώθεις να μιλούν απευθείας στην καρδιά.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποχαιρετά μια από τις πιο αγνές και αληθινές του εκπροσώπους. Όμως οι άνθρωποι σαν την Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου δεν φεύγουν ποτέ στ’ αλήθεια· παραμένουν εδώ, ζωντανοί μέσα από τα τραγούδια τους, για να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε.

Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήσατε στην ποντιακή μουσική μας παράδοση. Καλό ταξίδι, Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου.