Μία μουσική περιδιάβαση στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, από την ακμή και γενοκτονία και το πώς βιώνεται από όσους τον έζησαν και τους απογόνους των προσφύγων, παρακολούθησαν στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Νάουσας, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με πρωτοβουλία και διοργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, σε συνεργασία με τον δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Με τον Διωγμό στην Ψυχή».

Η εκδήλωση έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό αφιερώθηκε «σε όλα τα παιδιά θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν μαθητές και να παίξουν στις αυλές των σχολείων καθώς και σε όλα τους νέους που  βρίσκονται στα θρανία σήμερα και χαίρονται το φανταστικό πλεονέκτημα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας το δικαίωμα στην μόρφωση».

NAOUSA.XARIESA.23.5.2018 2

Μερική άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση, στο δημοτικό θέατρο Νάουσας

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θεοδόσης Κυριακίδης Δρ. Ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ ο οποίος μίλησε με θέμα, «Το Τραύμα, η Μνήμη και η Διαχείριση τους», ο Φώτης Κουτσουπιάς Πτυχιούχος Διδάκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας, συγγραφέας και πρώην σχολικός σύμβουλος, με θέμα εισήγησης «Το εκπαιδευτικό σύστημα στον Πόντο», η Σοφία Αμπερίδου Ζωγράφος –Αγιογράφος πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός στο (ΕΑΠ) με θέμα εισήγησης: «Το Βλέμμα της Προσφυγιάς».

NAOUSA.XARIESA.KYRIAKIDIS.THEODOSIS.23.5.20183

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, αναφερόμενος στο Τραύμα, τη Μνήμη και τη Διαχείρισή τους, επισήμανε πως δύο βασικές συνέπειες έχει η άρνηση της Γενοκτονίας, η ατιμωρησία και η ολιγωρία για τη διεθνή αναγνώριση της και η μη έμπρακτη μεταμέλεια του θύτη. Η πρώτη είναι ότι αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για τη λύτρωση από το συγκεκριμένο τραύμα που φέρουν τα θύματα και η δεύτερη ότι ανοίγει το δρόμο σε μελλοντικές γενοκτονίες. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε αποτελεί το Ολοκαύτωμα. Αποδόθηκε η δικαιοσύνη στις Δίκες της Νυρεμβέργης και αναγνωρίστηκε το έγκλημα από τη μεταπολεμική Γερμανία. Εκεί βρίσκεται το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον πόνο από τις ψυχές των θυμάτων.

NAOUSA.XARIESA.KOUTSOYPIAS.FOTIS.23.5.20187

Ο Φώτης Κουτσουπιάς

Ο Φώτης Κουτσουπιάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στην σχέση των Ελλήνων του Πόντου με τα γράμματα, τονίζοντας πως αν και δεν υπήρχε κρατική εκπαίδευση και χρηματοδότηση, λειτουργούσε η κοινοτική εκπαίδευση και έτσι κάθε χωριό ακόμη και το πιο μικρό, είχε το δικό του σχολείο, το οποίο το χρηματοδοτούσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, η εκκλησία, αλλά και όλοι εκείνοι που κατάγονταν από το χωριό και έφευγαν ως οικονομικοί μετανάστες και σε μεγάλες πόλεις τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, και δεν ξεχνούσαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, θέλοντας να μορφώσουν τα παιδιά του κάθε χωριού.

NAOUSA.XARIESA.AMPERIDOU.23.5.20189

Η Σοφία Αμπερίδου

Η Σοφία Αμπερίδου, μέσα από ένα ευχάριστο διδακτικό κλίμα, από τις ζωγραφιές και τα έργα τέχνης απέδωσε εικαστικά ιστορικά πρόσωπα και μνημεία, σκέψεις και συναισθήματα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά! Τις αφηγήσεις της γιαγιάς για την ζωή των προσφύγων, αλλά και των ανθρώπων που χάνουν την πατρίδα τους παρά την θέληση τους και προέτρεψε τα παιδιά, να βρουν μέσα από τη ζωή και τη γνώση τη δύναμη να προσεγγίσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την προσφυγιά, ανατρέχοντας ακόμη και στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

NAOUSA.XARIESA.23.5.20184

Την Μουσικοποιητική παράσταση πλαισίωσε το τμήμα λύρας, χορωδίας και παραστάσεων της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, με υπεύθυνους τον Στέφανο Σισμανίδη και την Αλεξάνδρα Παμπουχίδου, και Βαγγέλη Λάχανη.

NAOUSA.XARIESA.PETALIDIS.PAMPOUXIDOU.23.5.20181

Η Ηλιάνα Παμπουχίδου, αντιπροεδρος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας και ο Χριστόφορος (Φόρης) Πεταλίδης, παρουσιαστής της εκδήλωσης

Στον συντονισμό - παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Χριστόφορος (Φόρης) Πεταλίδης, μέλος της ένωσης συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και διευθυντής της εφημερίδας «ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και http://efxinospontos.gr/

NAOUSA.XARIESA.23.5.20185

Με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, εκφράζει «τις θερμές ευχαριστίες για την πατρική του αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον στον κ. Ορδουλίδη Γιώργο, για την άριστη συνεργασία μας, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Στέλιο Δάγγα, και σε όλα τα γυμνάσια σχολεία του δήμου μας, συγκεκριμένα το 1ο Γυμνάσιο Νάουσας διευθύντρια κα. Ζερβάκη Μαρία, 2ο Γυμνάσιο Νάουσας διευθυντής κ. Ζιώγας Φώτιος, 30 Γυμνάσιο Νάουσας διευθυντής Κύρου Νικόλαος, Γυμνάσιο Κοπανού διευθυντής κ. Δεμερτζίδης Γεώργιος, Γυμνάσιο Επισκοπής κα. Κατσίκα Μαρία, Γυμνάσιο Ειρηνούπολης διευθυντής κ. Ουζουνίδης Νικόλαος.

NAOUSA.XARIESA.23.5.201810

Μέλη του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, αποδίδουν τον παμποντιακή πυρρίχειο χορό Σέρρα

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Ν. Ημαθίας κα. Φρόσω Καρασαρλίδου δια τη εκπροσώπου της κα. Καϊλάρη Κυριακής, ο Περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ. Τεληγιαννίδης Θεόφιλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Δ. Νάουσας κ. Δάγγας, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Νάουσας κ. Γαϊτανίδης Θεόδωρος, η πρόεδρος Τ. Κ. Νάουσας κα Καλπαξίδου Σοφία, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ωδείου βυζαντινής σχολής, Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας «ο Κοσμάς ο Μαδυτινός» κ. Ορδουλίδης Γιώργος, ο πρώην Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος, ο Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Καϊλάρης Γιάννης, ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δοτών μυελού των οστών Χαρίεσσας «Ο Άγιος Λουκάς» κ. Λευτέρης Παμπουχίδης ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» κ. Γρηγόρης Κυριακίδης, ο Ιορδάνης Ιορδανίδης.

NAOUSA.XARIESA.23.5.20188

Στα σχολεία που συμμετείχαν απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και βιβλία του Δρ. Ν. Ιστορίας κ. Θεοδόση Κυριακίδη, ενώ σε κάθε μαθητή δόθηκε ένα συμβολικό αναμνηστικό της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Με τον Διωγμό στην ψυχή» της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Λίμπυς Τατά Αρσέλ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση σε βίντεο