ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), με θέμα «Άυλη μνημειακή και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία σήμερα», με στόχο την προώθηση του ποντιακού ζητήματος που έγινε σε κεντρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, και συμμετείχαν ευρωβουλευτές και εκπρόσωποί τους, υψηλόβαθμοι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι κοινοτήτων που υπήρξαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού, και Έλληνες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και μη, από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία, αλλά και μαθητές από το ελληνικό σχολείο των Βρυξελών.

Για δύο ώρες η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπούσε μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Γερμανού Ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Rainer Wieland, οποίος παραβρέθηκε στην αρχή της εκδήλωσης, κάθισε στο πάνελ των εισηγητών, σηματοδοτώντας με την παρουσία του, τη συμπαράστασή του, στα δίκαια αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού.

OSEPE.BRYXELES.17.10.20174

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΟΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ζαγοράκη, και την υποστήριξη της Ευρωομάδας του Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου, του τοπικού ποντιακού συλλόγου Βρυξελλών, με την ευγενική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Στην αρχή της εκδήλωσης τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του να τεθούν ζητήματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους στην σημερινή Τουρκία. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επεσήμανε την ανάγκη για τη διεθνή προώθηση των ζητημάτων αυτών σε πολιτικά κέντρα όπως οι Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε. και πολλών διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, αλλά και εκτός Ευρώπης. Συνέχισε υπογραμμίζοντας την σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ζητήματα αυτά, καθώς όπως τόνισε«καθημερινά, εκατοντάδες ευρωβουλευτές από όλη την Ε.Ε., από όλες τις πολιτικές ομάδες εργάζονται στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο σκοπό. Αυτοί, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές τόσο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, όσο και της προστασίας της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Η παρουσία των συναδέλφων καθώς και στελεχών από διαφορετικές χώρες το αποδεικνύει περίτρανα». Τέλος, ο  ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε τον ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στο σκοπό αυτό, αλλά και την διαχρονική δράση των ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

OSEPE.BRYXELES.17.10.20171

Οι ομιλητές

Ξεκινώντας την ομιλία του ο καθολικός ιερέας στην Κωνσταντινούπολη Claudio Monge, προσφώνησε το ακροατήριο με την ελληνική λέξη «Καλημέρα σε όλους» και συνέχισε την ομιλία του στην αγγλική γλώσσα, και μεταξύ άλλων ανέφερε πως η σημερινή Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί προβάλει κυρίως τη μουσουλμανική ταυτότητα και μειώνει ακόμη και τον κεμαλισμό, τον οποίο είχε ως κυρίαρχη πολιτική από την ίδρυση της σύγχρονης δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει με καχυποψία όσους δεν είναι μουσουλμάνοι και είναι μέλη των μειονοτήτων. Θα πρέπει ως πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους, και να καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε τον τουρκικό εθνικισμό. Σήμερα περίπου 300.000 χριστιανοί ζουν στην Τουρκία, που φυσικά δεν σχετίζονται με τον πλούτο της χριστιανικής κληρονομιάς. Οι Έλληνες χριστιανοί έχουν 50 εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη και δυστυχώς οι περισσότερες είναι κλειστές. Πρέπει να ανοίξουν. 

OSEPE.BRYXELES.17.10.20172

Στην ομιλία του ο δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ διεθνούς δικαίου Δημήτριος Α. Κούρτης  μιλώντας με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και ουσιαστική αποπεράτωση του εγκλήματος της Γενοκτονίας: Ξεριζωμός, άρνηση και το καθεστώς των άυλων πολιτιστικών θησαυρών του Ελληνισμού στη σύγχρονη Τουρκία», μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η πολιτισμική καταπίεση του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου στη σημερινή Τουρκία και ο απόλυτος ξεριζωμός της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Πόντου, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά το τελευταίο στάδιο της ουσιαστικής αποπεράτωσης του εγκλήματος των εγκλημάτων. Δηλαδή της Γενοκτονίας. 

Ο διδάκτωρ ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κυριακίδης, μιλώντας με θέμα «Οι πολιτιστικές συνέπειες της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και το διακύβευμα του μέλλοντος», και στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η καταστροφή των χριστιανικών μνημείων είναι αποτέλεσμα της γενοκτονικής πολιτικής της Τουρκίας. Συνεχίζεται με την άρνηση αποδοχής της ταυτότητάς τους. Πως απειλούνται οι μικρές αυτόχονες μειονότητες. Παραβίαση δικαιωμάτων, όχι μόνο με εγκληματικές ενέργειες, αλλά και με την καταστροφή, μνημείων, πνευματική και φυσική εξόντωση αυτής της ομάδας. Αλλάξαν ονόματα χωριών Αρμενίων, Πόντου, κατέστρεφαν εκκλησίες, μνημεία. 

Ο Otmar Oehring, στην ομιλία του με θέμα αμοιβαιότητα «Ένδειξη άρνησης ή ευκαιρίας για επίλυση προβλημάτων», ανέφερε πως οι Τούρκοι όταν κάποιος τους αφέρει το πρόβλημα με τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, πάντοτε το ανιπαρέρχονται και αναφέρονται και στην μειονότητα που υπάρχει στη Θράκη. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να είναι σεβαστά από όλα τα κράτη. 

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που  έβαλε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση. Ο αγώνας του ποντιακού ελληνισμού είναι πολύ μεγάλος και αυτές οι 353.000 ψυχές, θέλουν την γαλήνη τους και την επίσημη συγνώμη από το τουρκικό κράτος.

OSEPE.BRYXELES.DEXIOSI.17.10.2017.IMG 4229

Μετά το τέλος της εκδήλωσης σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου έγινε δεξίωση προς τιμήν των εισηγητών και των συμμετεχόντων στην εκδήλωση.