Καταφτάνουν σταδιακά από όλη την Ευρώπη οι ομιλητές της ημερίδας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) σε συνεργασία με τον τοπικό ποντιακό σύλλογο των Βρυξελών, με θέμα «Άυλη μνημειακή και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία σήμερα», με στόχο την προώθηση του ποντιακού ζητήματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 και ώρα έναρξης στις 14:30 και διοργανώνεται σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη και υποστηρίζεται από την Ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2017 έφτασαν στις Βρυξέλες, ο Θεόδοσης Κυριακίδης και ο Δημήτριος Κούρτης από την Ελλάδα και το απόγευμα έφτασε από την Κωνσταντινούπολη ο  Claudio Monge, Ιταλός Ιερέας από την Κωνσταντινούπολη και αναμένεται και ο Otmar Oehring.

Όλα στις Βρυξέλες είναι έτοιμα για την ημερίδα στο Ευρωκοινβούλιο και το μεσημέρι της Δευτέρας ρυθμίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, βρέθηκε στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ την Τρίτη αναμένονται να την παρακολουθήσουν εκτός από Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους τους, και άνθρωποι από άλλες κοινότητες που υπέστησαν γενοκτονίες από τους Τούρκους, όπως επίσης και πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων από τη Γερμανία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.  

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι:

Claudio Monge, με θέμα «Να μοιραστούμε χριστιανικούς τόπους λατρείας: για έναν οικουμενισμό της ζωής».

Ο Claudio Monge, είναι Ιταλός Ιερέας, εγκατεστημένος από το 2003 στην Κωνσταντινούπολη και είναι υπεύθυνος του πολιτιστικού κέντρου DoST-I (Dominican Study - Istanbul). Ph.D. Ειδικευμένος στη συγκριτική θεολογία και κοινωνιολογία των θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Γαλλία). Μέλος της CRME (Οικουμενική Επιτροπή των ΧΚΑΕ και CEC για το Ισλάμ στην Ευρώπη) μεταξύ 2005 - 2010 και Σύμβουλος στο Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο. Προσκεκλημένος Καθηγητής Θεολογίας Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου (Ελβετία) από το 2007 και στη Θεολογική Σχολή της Μπολόνια (Ιταλία) από το 2006. Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα Πανεπιστήμια [Τορόντο, Οτάβα, Μόντρεαλ, Πόρτο Αλέγκρε και Σαν Πάολο (Σουηδία) και Κρακοβία (Πολωνία).

Δημήτριος Α. Κούρτης με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και ουσιαστική αποπεράτωση του εγκλήματος της Γενοκτονίας: Ξεριζωμός, άρνηση και το καθεστώς των άυλων πολιτιστικών θησαυρών του Ελληνισμού στη σύγχρονη Τουρκία».

Ο Δημήτριος Α. Κούρτης, είναι δικηγόρος ειδικευμένος στα θεμελιώδη δικαιώματα και στις ιδιωτικές διεθνείς διαφορές. Κατέχει πτυχίο LL.B από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Νομική Σχολή και LL.M (summa cum laude) στο δημόσιο διεθνές δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο δημόσιο διεθνές δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο διεθνές δίκαιο των μαζικών φρικαλεοτήτων, του διεθνούς νόμου για τη γενοκτονία και του δικαιώματος για κατάλληλη θεραπεία για τα θύματα γενοκτονίας ή / και άλλες καταφανείς παραβιάσεις των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είναι διαμεσολαβητής διαπιστευμένων διαφορών δημόσιας πολιτικής και εθνικός εμπειρογνώμονας για το διεθνές ποινικό δίκαιο, έχοντας παράσχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Διακοινοβουλευτική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Επανένταξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελληνική Βουλή κατά την τελική του θητεία (2016). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ διαθέτει λειτουργική κατανόηση των πορτογαλικών και των εβραϊκών.

Θεοδόσης Κυριακίδης, με θέμα «Οι πολιτιστικές συνέπειες της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και το διακύβευμα του μέλλοντος».

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης έχει διδακτορικό σύγχρονης ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfälische-Wilhelms Universitätät Münster, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus-Socrates. Έλαβε επίσης δίπλωμα για την ελληνική παλαρογραφία και πτυχίο ιστορικής θεολογίας. Παρακολούθησε το Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Γενοκτονίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Επιπλέον, ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί με υποτροφίες, μεταξύ άλλων από ιδρύματα όπως το Βατικανό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Επώνυμη Έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Otmar Oehring, με θέμα Αμοιβαιότητα «Ένδειξη άρνησης ή ευκαιρίας για επίλυση προβλημάτων». 

Ο Otmar Oehring, είναι από την 1η Αυγούστου 2016 Συντονιστής Διεθνούς Θρησκευτικού Διαλόγου στο πλαίσιο του Ομαδικού Πολιτικού Διαλόγου και Ανάλυσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer. Έζησε από το 1955 έως το 1971 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Από το 1975 έως το 1981 σπούδασε Πολιτισμό και Ιστορία της Μέσης Ανατολής στο Μόναχο. Πέρασε το 1981 και το 1982 στην Κωνσταντινούπολη με υποτροφία. Το 1983 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, με διατριβή με τίτλο «Η Τουρκία στο Σταυροειδές των Εξαιρετικών Ιδεολογιών (1973-1980)». Από το 2009 είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων του ΟΑΣΕ / ODIHR.

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, και οι εισηγητές της ημερίδας Δημήτρης Κούρτης, Claudio Monge και Θεοδόσης Κυριακίδης, οι οποίοι συζητούν τις λεπτομέρειες για την αυριανή ημερίδα