Μία συμβολική επίσκεψη – προσκύνημα στο κολαστήριο των Ναζί του Νταχάου, πραγματοποιούν οι ποντιακό σύλλογοι της Βάδης Βυδεμβέρης της Γερμανίας, με το σύνθημα «Η μνήμη σας, ο ανθρωπισμός μας», για να υπενθυμίσουν στην οικουμένη πως οι απόγονοι των γενοκτονημένων διασωθέντων προσφύγων Ελλήνων του Πόντου, δεν ξεχνούν και τιμούν τα θύματα του ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή εκατοντάδες μέλη ποντιακών συλλόγων, όπου χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, οραματιστής αυτής της ιδέας.

Η επίσκεψη των ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυδεμβέργης στο Νταχάου θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι στο Στρατόπεδο συγκεντρώσεων KZ – (Gedenkstratte Dahcaou. Alter Romer str. 75, D-85 221).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η άφιξη στο Διεθνές Μνημείο στο KZ Dachau.

Στις 12.15 θα υπάρξει χαιρετισμός από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Στις 12.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνου συλλογικής μνήμης: «Η ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΑΣ».

Στις 13.00 θα αρχίσει η ξενάγηση στο χώρο του στρατοπέδου.

Στις 15.30 θα γίνει η προβολή του Ντοκιμαντέρ «Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Dochau», (διάρκειας περίπου 22 λεπτών).

Τηλέφωνα επικοινωνίας, V.i.S.d.P: Ioannis Moisidis 00491737175298 και Eleni Sidiropoulou 004915208658277.

Γιατί αυτό το προσκύνημα

Η επίσκεψη των απογόνων των γενοκτονηθέντων προσφύγων των Ελλήνων του Πόντου, από τους Οθωμανούς, Νεότουρκους και Κεμαλικούς, έχει συμβολική σημασία, μιας και ο Αδόλφος Χίτλερ, εμπνεόμενος από αυτήν την θηριωδία, σε βάρος των Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων, Αραμαίων, είχε πει το περίφημο «Ποιος θυμάται τους Αρμενίους», τότε που οι φωτογραφίες των σφαγιασθέντων Αρμενίων ξεσήκωσαν τους ανθρωπιστές του πολιτισμένου κόσμου. Εάν τότε είχε γίνει κινητοποίηση εκτός από τους ανθρωπιστές και είχαν μπει στον αγώνα και οι κυβερνήσεις των χριστιανικών κρατών, οι Τούρκοι εθνικιστές δεν θα είχαν εξοντώσει τους υπηκόους τους που δεν ήταν μουσουλμάνοι, υλοποιώντας το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους». Δεν θα είχε επικρατήσει η ιδεολογία τους θανάτου, δεν θα είχε βρει πρόσφορο έδαφος για να κυριαρχήσει ο ναζισμός και δεν θα είχε αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα με εκατομμύρια θύματα. Γιατί ο Χίτλερ είχε ως παράδειγμά του τον Κεμάλ Πασά, και υιοθετώντας τις πολιτικές του πνευματικού του πατέρα, προχώρησε στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων, Τσιγγάννων και πολιτικών του αντιπάλων.

Οι απόγονοι των προσφύγων των Ελλήνων του Πόντου, με αυτήν την επίσκεψη – προσκύνημα στο κολαστήριο του Νταχάου δηλώνουν πως και οι δικοί μας προγονοί ήταν και αυτοί θύματα, στον Πόντο και τη Μικρασία, από την ιδεολογία του θανάτου που πρώτος εφάρμοσε ο Κεμάλ  και ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Όπως η Γερμανία αναγνώρισε το Ολοκαύτωμα που έκανε σε βάρος εκατομμυρίων θυμάτων, Εβραίων, Τσιγγάνων, κ.λπ., έτσι και εμείς ζητούμε από την διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε σε βάρος των προγόνων μας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ και τη συγκλονιστική μαρτυρία Γερμανού στρατιωτικού που πολέμησε στην μάχη της Κρήτης και εμπνεύστηκε από την μαυροφορεμένη γυναίκα που άναβε τα καντήλια στους τάφους των Γερμανών, ενώ έχασε τον άνδρα της και το γιο της, στο κείμενο της Ελένης Σιδηροπούλου, στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, Οκτώβριος 2017, τεύχος 243.

EFXINOS.PONTOS.OKTOBRIOS.2017.SEL.2